Filléres téli paradicsomsaláta: maradék kenyérből is tökéletes

kenyérsalicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az olaszok kenyérsalátájába, azaz a panzanellába, szinte alig kell valami, mégis csodálatos lesz a végeredmény.

Ez a minimalista saláta toszkán vidéken született, az olaszok ciabatta kenyérrel készítik a legszívesebben, ami kívül ropog, belül puha, felszívja a paradicsom édes, savanykás ízét. Én a legegyszerűbb változatát szeretem ennek a salátának, melyben a kenyérkockák mellé paradicsom és lilahagyma kerül, sóval, borssal és olívaolajjal meglocsolva.

Mivel a saláta alapja a paradicsom, ha valaki ezt az édeskés aromát szeretné kiemelni, az 1 teáskanálnyi cukrot tegyen hozzá, ha viszont éppen ellensúlyozni szeretnénk, savanykás ízt szeretnénk kiérezni a salátából, akkor fél lime kifacsart leve menjen bele. 

A recepttől nyugodtan el lehet térni, ciabatta helyett lehet más kenyérrel készíteni, akár előző napról megmaradt is tökéletes lesz, de az olaszok szeretik mozzarellával és bazsalikommal is gazdagítani a salátát.

Kenyérsaláta

kenyérsalict

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 szelet kenyér
  • 6 darab fürtös paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 maréknyi friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A kenyeret tetszőlegesen vágjuk kockákra, a paradicsomot cikkekre, a lilahagymát vékony csíkokra. Ezt a hármast tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az olajat. Alapos keverés után fedjük le, és tegyük 10-15 percre hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. A petrezselymet tálalásnál adjuk a salátához.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük