Lime-ribizli caipirinha: savanykás ízek frissítő találkozása
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nyári nagy melegben nincs jobb egy hideg, jeges, frissítő koktélnál. A brazilok nemzeti itala egyszerre savanykás és édes, ráadásul a friss gyümölcsökön és az alkoholon kívül csak jég és cukor kerül bele.
A ribizli iránti rajongásom továbbra is töretlen, amiről már ennél a szuper ribizlis süteménynél is írtam. Szerintem az egyik legfinomabb nyári gyümölcs, ráadásul, mivel magában elég savanyú, a legalkalmasabb arra, hogy édes közegbe kerülve desszerteket és italokat koronázzon meg.
A sima caipirinha is isteni finom, nincs szükség másra a lime-on, jegen és alkoholon kívül, azonban ez a változat kiegészül még a ribizlivel. Az édes ízekről a barna cukor gondoskodik, ebből ízlés szerint tegyünk az italba.
Mi az a cachaca?
A caipirinhába hivatalosan cachaca kerül, ez egy brazil eredetű, rumhoz hasonló, cukornádból készült szeszes ital. A rumtól az különbözteti meg, hogy míg azt cukornádmelaszból készítik, addig a cachaca-t a cukornád levének lepárlásából nyerik, így komplexebb, karakteresebb íze van. Ha esetleg mégsem jutunk hozzá, fehér rummal lehet helyettesíteni.
Lime-ribizli caipirinha
Hozzávalók 1 adaghoz
- 1 darab lime
- 0.5 bögre ribizli
- ízlés szerint barna cukor
- 45 milliliter cachaca vagy fehér rum
- ízlés szerint tört jég
Elkészítés:
Vágjuk a lime-ot nyolcfelé. Tegyük a ribizlivel és a cukorral együtt egy shakerbe, ha nincs, befőttesüvegbe, kicsit törjük meg, nyomjuk össze törőfával. Adjuk hozzá a vodkát és a jeget, alaposan rázzuk őket össze. Hidegen, rögtön kínáljuk, ribizlivel tálaljuk.
Fotó: Getty Images