![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós, vajas linzer: ez az alaprecept mindig beválik
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Van egy süti, ami minden vendégség alapvető kelléke. Finoman porcukrozott halványsárga tészta, középen egy leheletnyi lekvárral, ez a linzer.
A vajas alaptészta sok mindenre felhasználható, pitealapnak, aprósüteménynek, de még az isler is ebből készül. Akkor jó, ha könnyen törik, és szinte szétolvad az ember szájában.
A linzernek egy titka van, mégpedig a gyors összedolgozás és a hűtés. A tésztát ugyanis be kell tenni a hűtőbe, hogy a zsiradék egy kicsit szilárduljon. Karácsonykor akár mézeskalács helyett is elkészíthető, a lekvárablakot pedig téli motívumokkal díszíthetjük.
A linzer egyébként eredetileg nem Linzből származik - van hasonló sütemény, ami igen, de a lekváros töltött karikák egy férfiról kapták a nevüket. Sajnos romantikus szerelmi szál nincs a történet mögött, ugyanis a névadó nem más, mint az 1848-as szabadságharc egyik főhadnagya, Linzer Rudolf.
Többféleképp is fennmaradt a legenda, de az biztos, hogy a Ruszwurm cukrászda alkotta meg az első igazi linzert, az egyik elbeszélés szerint azért, mert a cukrász jó barátságban volt a katonával, a másik szerint csupán a tisztelet jeleként. Egy biztos: Linzer Rudolfnak nagyon jó ízlése lehetett, ha egy neves cukrászda vállalta, hogy a nevével piacra dob egy egyszerű, de tökéletes édességet.
Linzer
![linzer 650](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291009/29100945_181ed52739c2725c42516255210fba0b_wm.jpg)
Hozzávalók 5 adaghoz
- 20 dekagramm liszt
- 15 dekagramm vaj
- 10 dekagramm porcukor
- 7 dekagramm darált dió
- ízlés szerint fahéj
- ízlés szerint lekvár
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A recept egy elkészítés után fejből is menni fog, ráadásul bármilyen lekvárral finom, különösen a háziakkal!
1. A lisztbe morzsoljuk bele a hideg vajat, és gyúrjuk össze egyenletes tésztává.
2. Dolgozzuk hozzá a darált diót, a tojásokat és a porcukrot, ízesítsük egy nagy csipet fahéjjal, és pihentessük a tésztát egy fél óráig hűtőben.
3. A masszát körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra nyújtsuk, szaggassuk ki belőle a formákat, egy telihez egy lukas közepű tartozzon.
4. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélel tepsin 6-8 perc alatt megsül - figyeljünk, hogy ne égjen meg!
5. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd lekvárral tapasszuk össze őket. Ha megköt, egy szórat porcukorral tálalhatjuk ki.
Olvasd el ezt is!