Omlós, vajas linzer: ez az alaprecept mindig beválik

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Van egy süti, ami minden vendégség alapvető kelléke. Finoman porcukrozott halványsárga tészta, középen egy leheletnyi lekvárral, ez a linzer.

A vajas alaptészta sok mindenre felhasználható, pitealapnak, aprósüteménynek, de még az isler is ebből készül. Akkor jó, ha könnyen törik, és szinte szétolvad az ember szájában.

A linzernek egy titka van, mégpedig a gyors összedolgozás és a hűtés. A tésztát ugyanis be kell tenni a hűtőbe, hogy a zsiradék egy kicsit szilárduljon. Karácsonykor akár mézeskalács helyett is elkészíthető, a lekvárablakot pedig téli motívumokkal díszíthetjük.

A linzer egyébként eredetileg nem Linzből származik - van hasonló sütemény, ami igen, de a lekváros töltött karikák egy férfiról kapták a nevüket. Sajnos romantikus szerelmi szál nincs a történet mögött, ugyanis a névadó nem más, mint az 1848-as szabadságharc egyik főhadnagya, Linzer Rudolf.

Többféleképp is fennmaradt a legenda, de az biztos, hogy a Ruszwurm cukrászda alkotta meg az első igazi linzert, az egyik elbeszélés szerint azért, mert a cukrász jó barátságban volt a katonával, a másik szerint csupán a tisztelet jeleként. Egy biztos: Linzer Rudolfnak nagyon jó ízlése lehetett, ha egy neves cukrászda vállalta, hogy a nevével piacra dob egy egyszerű, de tökéletes édességet. 

Linzer

linzer 650

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 20 dekagramm liszt
  • 15 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm porcukor
  • 7 dekagramm darált dió
  • ízlés szerint fahéj
  • ízlés szerint lekvár
  • 2 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A recept egy elkészítés után fejből is menni fog, ráadásul bármilyen lekvárral finom, különösen a háziakkal!

1. A lisztbe morzsoljuk bele a hideg vajat, és gyúrjuk össze egyenletes tésztává.

2. Dolgozzuk hozzá a darált diót, a tojásokat és a porcukrot, ízesítsük egy nagy csipet fahéjjal, és pihentessük a tésztát egy fél óráig hűtőben.

3. A masszát körülbelül 0,5-1 cm vastagságúra nyújtsuk, szaggassuk ki belőle a formákat, egy telihez egy lukas közepű tartozzon.

4. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélel tepsin 6-8 perc alatt megsül - figyeljünk, hogy ne égjen meg!

5. A tepsin hagyjuk kihűlni, majd lekvárral tapasszuk össze őket. Ha megköt, egy szórat porcukorral tálalhatjuk ki.

Ezt is szeretjük