Lucskos káposzta oldalassal, füstölt szalonnával és rengeteg kaporral

4
Nyomtatás
lucskos-káposzta
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az étel félúton megállt a leves és a főzelék között. Na, de sebaj, kell mellé egy nagy szelet friss kenyér, és a megmaradt szaftot ki lehet tunkolni.

Ha nincs kedvünk nekiállni töltött káposztát készíteni, akkor tökéletes alternatíva lehet a lucskos káposzta. Bár a neve alapján nem sok jóra számítunk, pedig egy ízgazdag, minden jóval telepakolt, szaftos ételről van szó, amely leves és egytálétel is egyben. 

Az alap füstölt ízt a szalonna adja meg, amelyhez tökéletesen passzol a savanykás ecet, illetve a tejfölös habarás. Azért, hogy a húsimádóknak is kedvezzünk, egy kis oldalas is kerül bele, de persze a hangsúly a főszereplőn, a káposztán van. 

Lucskos káposzta

lucskos-káposzta2

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 600 gramm húsos oldalas
  • 1 darab füstölt csont/szalonna
  • 2 liter víz
  • 1 fej káposzta
  • 3 evőkanál borsikafű
  • ízlés szerint só, bors
  • 3 evőkanál kapor (szárított)
  • 300 milliliter tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 100 milliliter almaecet
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát az olajon üvegesre pároljuk. A húst megsózzuk, és a füstölt szalonnával együtt a lábasba dobjuk és lepirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Lefedve 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, és ha kell, adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet és a kaprot. Addig főzzük, míg a káposzta megpuhul. A lisztet és a tejfölt elkeverjük, és hozzáadunk 2 merőkanállal a káposzta levéből, habverővel csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele az ételt. Egy utolsót forralunk rajta, és kész is van!

Ha inkább a hagyományos székelykáposzta mellett tennéd le a voksod, készítsd el ezt a receptet

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon