Lucskos káposzta oldalassal, füstölt szalonnával és rengeteg kaporral
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez az étel félúton megállt a leves és a főzelék között. Na, de sebaj, kell mellé egy nagy szelet friss kenyér, és a megmaradt szaftot ki lehet tunkolni.
Ha nincs kedvünk nekiállni töltött káposztát készíteni, akkor tökéletes alternatíva lehet a lucskos káposzta. Bár a neve alapján nem sok jóra számítunk, pedig egy ízgazdag, minden jóval telepakolt, szaftos ételről van szó, amely leves és egytálétel is egyben.
Az alap füstölt ízt a szalonna adja meg, amelyhez tökéletesen passzol a savanykás ecet, illetve a tejfölös habarás. Azért, hogy a húsimádóknak is kedvezzünk, egy kis oldalas is kerül bele, de persze a hangsúly a főszereplőn, a káposztán van.
Lucskos káposzta
Hozzávalók 4 személyre
- 4 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- 600 gramm húsos oldalas
- 1 darab füstölt csont/szalonna
- 2 liter víz
- 1 fej káposzta
- 3 evőkanál borsikafű
- ízlés szerint só, bors
- 3 evőkanál kapor (szárított)
- 300 milliliter tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 100 milliliter almaecet
Elkészítés:
A hagymát az olajon üvegesre pároljuk. A húst megsózzuk, és a füstölt szalonnával együtt a lábasba dobjuk és lepirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi a húst. Lefedve 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát, és ha kell, adunk hozzá még vizet. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a borsikafüvet és a kaprot. Addig főzzük, míg a káposzta megpuhul. A lisztet és a tejfölt elkeverjük, és hozzáadunk 2 merőkanállal a káposzta levéből, habverővel csomómentesre keverjük, és behabarjuk vele az ételt. Egy utolsót forralunk rajta, és kész is van!
Ha inkább a hagyományos székelykáposzta mellett tennéd le a voksod, készítsd el ezt a receptet.
Fotó: Street Kitchen