Könnyű, mégis tartalmas saláta ropogós dióval és sült szalonnával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Melegszik az idő és a nehéz, szaftos, fűszeres étkek helyett jólesik valami könnyedebb, mondjuk egy finom friss saláta. Annak érdekében, hogy tartalmas is legyen a fogás és ne törjön ránk az éhség egy fél órán belül, érdemes egy kicsit felturbózni a salátánkat.
Az alábbi megoldás pont ilyen. Az alapja az ízletes és látványos galambbegysaláta, mely ma már könnyen beszerezhető a piacokon vagy akár a szupermarketekben is. A galambbegy- vagy más néven madársaláta egy remek, telt ízű, harapható salátaféle.
Jól illenek hozzá az olajos magvak, például a dió. A diót száraz serpenyőben pirítsuk meg - figyeljünk oda, nehogy megégjen. Így istenien illatos és roppanós lesz. Még egy ropogós elem kerül a salátába: egy kevés vidám szalonnapörc, ami szintén jól kiegészítője a karakteres galambbegysalátának. Ha nem szeretjük a sült szalonnát, akkor helyettesíthetjük azt egy kevés fekete erdei sonkával, ami nyersen és sütve is illik bele.
Egy kevés finom kora nyári paradicsom frissességet kölcsönöz az összeállításnak, a dús zöldfűszeres öntet pedig felteszi az i-re a pontot. Friss, ropogós kenyérrel kiadós, ízletes fogás.
Galambbegysaláta dióval, szalonnával
Hozzávalók 4 adaghoz
öntet
- 3 gerezd fokhagyma
- 1.5 evőkanál balzsamecet
- 1 csipet só és bors
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 marék metélőhagyma
- 1 marék petrezselyem
saláta
- 300 gramm galambbegysaláta
- 2 darab paradicsom
- 50 gramm szalonna
- 30 gramm dió
Elkészítés:
A salátát megmossuk, megszárítjuk. A paradicsomokat megmossuk, feldaraboljuk.
Az öntethez a fokhagymagerezdeket apróra daraboljuk, majd az ecettel, a sóval és a borssal alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk az olívaolajat, végül pedig a megmosott, lecsöpögtetett és apróra darabolt petrezselymet és a metélőhagymát is. Átkeverjük.
A szalonnát felkockázzuk és lepirítjuk. A diót száraz serpenyőben addig pirítjuk, amíg illatozni nem kezd.
A salátán elrendezzük a paradicsomokat. Megszórjuk szalonnával és dióval, meglocsoljuk az öntettel.
Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors