Majonézes zöldborsósaláta főtt tojással és sajttal dúsítva: tejföl lágyítja az ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Könnyed ebédként, de tartalmas köretként is megállja a helyét az alábbi saláta, amely krémes és ropogós egyszerre.
A saláta, mint műfaj, nagyon sokoldalú, rengetegféleképpen, izgalmas alapanyagokkal bővíthető: az alábbi változat ízekben gazdag, de a puha és a roppanós elemek találkozása is különlegessé teszi.
Az alapja zöldborsó - ez lehet friss és mirelit is -, amelyet lilahagymával, főtt tojással, sajttal és baconnel gazdagíthatsz. Utóbbit semmiképp ne hagyd ki belőle, a ropogós szalonna nagyon jó kontrasztot képez a puha sajttal és tojással, viszont csak akkor keverd a salátába, mikor már tálalod, különben megpuhul a dresszingtől.
Az öntet nagyon egyszerűen készül: majonéz, tejföl, almaecet, cukor és só keveréke, picit édes, kicsit savanykás és nagyon krémes. Hogy összeérjenek az ízek, a kész, bekevert salátát mindenképp tedd a hűtőbe 2-3 órára, csak utána tálald.
Majonézes zöldborsósaláta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 40 gramm majonéz
- 40 gramm tejföl
- 0.5 nagy fej lilahagyma
- 1 teáskanál almaborecet
- 1 teáskanál cukor
- ízlés szerint só, bors
- 450 gramm zöldborsó (mirelit)
- 2 darab tojás
- 100 gramm zsíros sajt (edami, gouda, cheddar)
- 4 szelet bacon
Elkészítés:
Készítsük elő az alapanyagokat: tegyünk fel a gáztűzhelyre két vízzel teli lábast, illetve egy serpenyőt. A serpenyőben süssük ropogósra a bacont, majd tegyük félre. Ha forr a víz, az egyik lábasba tegyük bele a zöldborsót, a másikba a tojást. Előbbit 8, utóbbit 10 percig főzzük. Szűrjük le a borsót, öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre. A tojásról öntsük le a forró vizet, öntsük fel hideggel, majd pucoljuk meg.
A bacont aprítsuk össze, a főtt tojást és a sajtot kockázzuk össze. A lilahagymát pucoljuk meg, vágjuk egészen apró kockákra.
Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a tejfölt, az ecetet, a cukrot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Keverjük össze a borsót, tojást, sajtot, hagymát - a bacont még ne keverjük bele, különben megpuhul tálalásig -, majd öntsük nyakon az egészet a dresszinggel. Forgassuk vele egybe, majd tegyük a hűtőbe legalább 2 órára.
Tálalásnál forgassuk bele a bacont is, majd hidegen kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors