Így lesz tökéletesen ropogós a sült bacon - A zsírját sose öntsd ki

bacon cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bacon a szalonna egyik fajtája, ropogósra sütve tojásételeket tesz kiadósabbá, ha pedig húsokat vagy zöldségeket tekersz bele, azok sokkal szaftosabbak lesznek.

Amikor bacont vásárolsz, sertésoldalasból készült, pácolt húsfélét veszel, amelyet speciális gépben, gőzben főznek meg. Nem csak húsos szalonnát érdemes vásárolni, a visszamaradt zsiradékkal isteni ételeket készíthetsz és nem lesz szükséged további olaj/vaj hozzáadására sem. A bacon nagyon népszerű étel, de jó, ha tudod, hogy több fajtája létezik attól függően, hogy húsosabb, zsírosabb, füstöltebb vagy sózottabb. 

A szalonnák között talán a bacon a legnépszerűbb, amellyel egy egyszerű tojásrántottát is feldobhatsz, de a legtöbben húst vagy májat csomagolnak bele, majd a sütőben pirosra sütik. A bacon zsírja belesül a húsokba, így készítve még az is szeretni fogja, aki például nem rajong a szárazabb csirkemellért. Ha nem akarsz bíbelődni, akkor vágd apróra és párold együtt zöldségekkel, például zöldborsóval.

A bacont nem bonyolult megsütni, de néhány dologra figyelned kell, hogy a szalonna ropogjon, a zsír pedig minél jobban kisüljön. 

bacon álló ok

Hideg serpenyőben kezdd sütni

Ha a bacont forró serpenyőbe teszed, akkor esélyes, hogy azelőtt megég és rágós lesz, mielőtt a zsírja kiolvadna. Ha viszont hideg serpenyőben, alacsony hőfokon kezded sütni, akkor a zsír lassan és teljesen ki tud válni, egyenletesen sült, ropogós szalonnát kapsz. 

Nyugodtan tedd tele a serpenyőt

A szalonnát nyugodtan halmozd bele a serpenyőbe. Minél többet teszel bele, annál több zsír fog kisülni belőle, nem baj, ha egymás hegyén-hátán vannak a húsok. A bacon amúgy is gyorsan összeesik sütés közben, így az elején hiába tűnik soknak, a végére lesz hely a serpenyőben. Ha mégis zsúfoltnak látod, akkor forgass rajtuk egyet. 

bacon sütés belső

Sütheted a sütőben is

A bacont sütheted sütőben, a rácson is, ha éppen nincs kéznél serpenyő. Így kicsit hosszabb ideig tart, mintha a gáztűzhelyen pirítanád, viszont biztos, hogy egyenletesen sül meg és ropogós lesz, ráadásul nem kell mellette állni végig.

Nyugodtan süss többet, mint amennyit a recept ír

A szalonna is olyan alapanyag, amit ne a recept, hanem az ízlésed szerint tegyél az ételekbe, nincs olyan, hogy túl sok vagy túl kevés. 

bacon serpenyőben álló

Tegyél félre egy kis zsírt 

A szalonnazsírban tökéletesen lehet sütni. Magas az égéspontja és kellemesen füstös ízt ad a fogásoknak. A zsír helyes tárolására azonban nagyon figyelned kell, mert könnyen megavasodik: ha sütöttél benne, csak szűrd le, és fontos, hogy tartsd hidegen, hogy minél tovább tudd használni. 

Használd fel a pörzsanyagot is

Ha megsütötted a bacont, biztos leragad egy kevés jól megsült húsos darab, ezt nem szabad kidobni. Önts valamilyen folyadékot, például bort a még forró serpenyőbe, amely feloldja a pörzsanyagot, várd meg, amíg besűrűsödik, utána önts le vele húsokat vagy keverd el majonézzel, készíts belőle salátaöntetet vagy egyéb szószt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük