Egyszerű csavart rúd mákkal a tésztájában - Isteni sós nassolnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A sós nassolnivalók királya a sajtos rúd, amit kis változtatásokkal lehet még finomabbá tenni.
Bár a sajtos rudat se megunni, se abbahagyni nem lehet, mindig érdemes kicsit változtatni rajta, hogy még finomabb legyen. Az alapreceptben rengeteg sajt van, az omlósságról pedig a vaj és a zsír párosa gondoskodik, a klasszikus sajtos rúd receptjét itt találod. Ha extra ropogósra szeretnéd készíteni, keverj a tésztájába egész mákot, ekkor a sajt mennyiségét érdemes csökkenteni.
A mák egyébként is feldobja a hagyományos recepteket, ahogy ezt a sima palacsintát is. Ezt a mákos rudat azzal is különlegesebbé teheted, hogy csavarsz egyet a tésztáján, de természetesen anélkül is ugyanolyan finom lesz.
Mákos csavart rúd
Hozzávalók 15 adaghoz
Csavart rúd:
- 200 gramm liszt
- 200 gramm rétesliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 evőkanál só
- 150 gramm vaj
- 100 gramm libazsír
- 100 gramm reszelt sajt (gouda vagy trappista)
- 40 gramm mák (egész)
- 1 darab tojássárgája
- 100 milliliter tejföl
Tetejére:
- 1 darab tojásfehérje
- szóráshoz szezámmag
Elkészítés:
A liszteket szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval és a sütőporral. Gyúrjuk bele a vajat és a zsírt, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, a reszelt sajtot és a mákot. Gyúrjuk össze, majd tegyük a hűtőszekrénybe legalább egy órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Ha kivettük, várjunk egy keveset, hogy szobahőmérsékletű legyen, majd nyújtsuk ki körülbelül 1 centi vastagságúra. Kenjük meg tojásfehérjével, szórjuk meg szezámmaggal és pizzavágóval vágjuk vékony csíkokra. Csavarjunk rajta egyet, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire.
Süssük 15-16 percet.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors