![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mákos palacsinta vaníliamártással: ezért megéri a tűzhely mellett álldogálni
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bár tombol a nyár és sokan csak salátát és gyümölcsöt kívánnak, az édességnek mindig van helye a gyomromban. Sőt, az édességek közt is vannak olyanok, amelyek kiemelt helyet foglalnak el.
Persze igyekszünk minél kevesebbszer bekapcsolni a tűzhelyet, de van, amiért megéri. Az egyik ilyen a palacsinta, amelyhez sosincs túl meleg, sosem érhetünk túl későn haza és sosem lehetünk eléggé jóllakva.
Egyik nap egy barátom reklamált, hogy milyen rég evett palacsintát és bizony akkor sem tudná megunni, ha azon kellene élnie. Úgyhogy elhatároztam, hogy odaállok a tűzhely mellé és sütök egy adaggal. Szerencsére még az időjárás is nekem kedvezett, mert kellemesen lehűlt az idő.
Ugyanaz a recept, plusz egy hozzávaló
Na, de ha már bekapcsolom a tűzhelyet, akkor nem sima palacsintát sütök, hanem kicsit cifrázom. A mák nagy kedvencem, tésztában, tölteléknek, mindenhogy jöhet. Gyorsan elszaladtam a boltba, de nem volt könnyű menet, úgy látszik, hogy szezonon kívül a mák beszerzése sem olyan egyszerű.
Ehhez a recepthez egész mákra van szükség, mert szépen látszania kell a palacsintatésztában. Az elkészítése egyszerű és semmivel sem időigényesebb, mint a hagyományos változaté, de az eredmény izgalmasabb. A mákos palacsintához töltelékként remekül passzol a vanília, például pudingformában.
Mákos palacsinta vaníliapudinggal
![mákospalirecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291010/29101009_863fc12f33fbde0ed4dc98876638fae7_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
palacsinta
- 200 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 2 deciliter tej
- 2 deciliter szénsavas ásványvíz/szódavíz
- 1 csipet só
- 0.5 deciliter olaj
- 50 gramm mák
vaníliapuding
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 3 deciliter tej
Elkészítés:
Elsőként készítsük el a palacsintatésztát. A lisztet keverjük el a mákkal és a sóval, üssünk hozzá két tojást, majd folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet. Öntsünk hozzá annyi szénsavas vizet, hogy kicsit sűrűbb, de csomómentes tésztát kapjunk.
Hagyjuk állni, hogy a tészta besűrűsödjön. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet, majd sütés előtt adjuk hozzá az olajat is.
A töltelékhez a pudingport főzzük meg a cukorral és a tejjel. Hagyjuk kicsit kihűlni és megdermedni, majd töltsük meg a krémmel a palacsintát.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors
Olvasd el ezt is!