
Mákos palacsinta vaníliamártással: ezért megéri a tűzhely mellett álldogálni
Cikkek


Ropogósra sült sajtos krumpligolyó: könnyen elkészíthető finomság

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Ropogósra pirult empanada babos töltelékkel: csak szeretni lehet

Omlós zabkeksz csokis drazséval: így dobd fel a klasszikus sütit

Tavaszi cukkinitekercs ropogós bundában: nyúlós sajt olvad bele

Fahéjas-banános bögresüti 5 perc alatt: alig valamiből készül

Darált hússal töltött gombakalapok: sok sajt pirul a tetején
Bár tombol a nyár és sokan csak salátát és gyümölcsöt kívánnak, az édességnek mindig van helye a gyomromban. Sőt, az édességek közt is vannak olyanok, amelyek kiemelt helyet foglalnak el.
Persze igyekszünk minél kevesebbszer bekapcsolni a tűzhelyet, de van, amiért megéri. Az egyik ilyen a palacsinta, amelyhez sosincs túl meleg, sosem érhetünk túl későn haza és sosem lehetünk eléggé jóllakva.
Egyik nap egy barátom reklamált, hogy milyen rég evett palacsintát és bizony akkor sem tudná megunni, ha azon kellene élnie. Úgyhogy elhatároztam, hogy odaállok a tűzhely mellé és sütök egy adaggal. Szerencsére még az időjárás is nekem kedvezett, mert kellemesen lehűlt az idő.
Ugyanaz a recept, plusz egy hozzávaló
Na, de ha már bekapcsolom a tűzhelyet, akkor nem sima palacsintát sütök, hanem kicsit cifrázom. A mák nagy kedvencem, tésztában, tölteléknek, mindenhogy jöhet. Gyorsan elszaladtam a boltba, de nem volt könnyű menet, úgy látszik, hogy szezonon kívül a mák beszerzése sem olyan egyszerű.
Ehhez a recepthez egész mákra van szükség, mert szépen látszania kell a palacsintatésztában. Az elkészítése egyszerű és semmivel sem időigényesebb, mint a hagyományos változaté, de az eredmény izgalmasabb. A mákos palacsintához töltelékként remekül passzol a vanília, például pudingformában.
Mákos palacsinta vaníliapudinggal

Hozzávalók 4 adaghoz
palacsinta
- 200 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 2 deciliter tej
- 2 deciliter szénsavas ásványvíz/szódavíz
- 1 csipet só
- 0.5 deciliter olaj
- 50 gramm mák
vaníliapuding
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 2 evőkanál cukor
- 3 deciliter tej
Elkészítés:
Elsőként készítsük el a palacsintatésztát. A lisztet keverjük el a mákkal és a sóval, üssünk hozzá két tojást, majd folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a tejet. Öntsünk hozzá annyi szénsavas vizet, hogy kicsit sűrűbb, de csomómentes tésztát kapjunk.
Hagyjuk állni, hogy a tészta besűrűsödjön. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet, majd sütés előtt adjuk hozzá az olajat is.
A töltelékhez a pudingport főzzük meg a cukorral és a tejjel. Hagyjuk kicsit kihűlni és megdermedni, majd töltsük meg a krémmel a palacsintát.
Fotó: Szász Eszter/Sóbors