A világ egyik legfinomabb reformsütije, pedig tej, tojás és cukor nélkül készül

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ez a szuper süti amolyan egészséges fajta. Krémes, sűrűre főzött köleskása az alapja. Ennek köszönhetően alig kerül bele liszt. Cukor, tejtermék és tojás pedig egyáltalán nem szükségelteteik hozzá. Mégis valami elképesztően finom.

A köles egy remek gluténmentes gabona. Érdemes rendszeresíteni a konyhánkban. Nemcsak köret készülhet belőle - ahogy a mellékelt ábra is mutatja -, hanem egy egész sor különböző étel.

Reggeli, levesbetét, köret, de sütemény is lehet

Érdemes egyszerre egy nagyobb adagot megfőzni belőle, majd egy tiszta befőttes üvegben vagy dobozban eltenni a hűtőbe. Sokáig eláll így és mindig kéznél van. Készülhet belőle villámgyors reggeli, melyet a szezonális kínálat függvényében, kedvünk szerint ízesíthetünk. Egy kis gyümölccsel, mézzel, mandulávalkiegészítve finom és tápláló reggelivé varázsolható.

A főétkezésekkor se feledkezzünk meg a hűtőben eltett finom gabonánkról. Lehet belőle levesbetét. Bármilyen konstrukcióban kiváltható vele a rizs. A köles egyébként a vegák kedvelt növényitúró-pótlója, melyből készülhet köles túrógombóc, körözött vagy akár túrós sütemények tölteléke is.

Estefelé is nyúljunk bátran a köles után. Ez a rostdús, könnyen emészthető gabona garantáltan nem zavarja meg majd az álmunkat. Az alábbi süti elkészítési ideje is jócskán lerövidül, ha akad a hűtőnkben egy kevés főtt köles.

Szuper egészséges sütemény

A süti lelke tehát bombajó. De a többi se kutya. A mák például kiváló C-, és E-vitamin, valamint kalcium-, foszfor-, vas- és cinkforrás. Az isteni aszalt szilva B-vitaminban, cinkben és rézben gazdag, magas ballasztanyag-tartalma révén pedig salaktalanítja, méregteleníti a bélrendszert, és ha ez nem lenne elég, természetes módon megédesíti a süteményt. A pompás aromás, melegítő fűszereket, a kurkumát, a fahéjat és a gyömbért pedig vétek lenne kihagyni.

Mákos kölessüti

makoskoles1.gif

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 bögre köles
  • 0.5 bögre mák
  • 0.5 bögre tönkölybúza fehérliszt
  • 1 marék aszalt szilva - apróra darabolva
  • 0.5 kávéskanál kurkuma
  • 0.5 kávéskanál fahéj
  • 0.5 kávéskanál reszelt friss gyömbér
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 darab citrom héja
  • 1 evőkanál citromlé
  • ízlés szerint ribizlilekvár
Recept idők

Elkészítés:

A kölest mossuk meg alaposan folyóvíz alatt - addig mossuk, míg a víz teljesen tiszta nem lesz. Majd tegyük száraz lábasba és kevergetve pirítsuk, míg illatozni nem kezd. Ekkor öntsük fel vízzel. Forraljuk fel, majd vegyük vissza a lángot alatta, és csendesen, fedő alatt főzzük a kölest sűrű kásává.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Mikor kész a köles, adjuk hozzá a lisztet, a mákot, az aszalt szilvát, a kurkumát, a fahéjat és a gyömbért, a citrom levét és héját, a kókuszzsírt, a sót és annyi vizet, hogy egy sűrű, de kicsit folyós kevert tésztát kapjunk.

A tepsit kenjük ki, és oszlassuk el benne a tésztát. Toljuk a forró sütőbe, és nagyjából 40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg a tepsiben kihűl. Házi lekvárral megpakolva tálaljuk. Ribizlilekvárral például nagyon finom.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük