Mákos kölespalacsinta eperrel: cukor-, glutén- és tejmentes desszert
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pillanatok alatt tápláló, egészséges és látványos reggelit vagy nasit kreálhatunk az előző napi maradék kölesből, ami ráadásul annyira finom, hogy garantáltan imádni fogja az egész család.
Ennek a jó kis kölespalacsintának az elkészítése pofonegyszerű. A hozzávalókat egyszerűen csak össze kell turmixolni, és már kész is van a tészta.
Ami külön jó, hogy alig kell hozzá valami. Egy kevés köles, tojás és egy kis növényi tej, amivel lazítjuk a tésztát, de erre a célra akár víz is tökéletesen megfelel. Egy csipet só sem árt neki.
A fűszer a tészta lelke
A fűszerezés viszont kulcsfontosságú. Az édeskés, melegítő fűszerek, a vanília és a fahéj, nem csak pompás ízt adnak a tésztának, de meg is édesítik azt. Így elkerülhető, hogy bármiféle édesítőt kelljen bevetni.
Persze ez nem kötelező, az elkészült palacsintákat természetesen meglocsolhatjuk juharsziruppal vagy megkenhetjük egy kevéske mézzel is. Ez csak ízlés kérdése, nekem a fűszerek és az édes szabadföldi eper is elegendő édesítő gyanánt.
A mák minden mennyiségben
Imádom a mákot. Frenetikus, egészséges alapanyag, ami különleges ízével mindent sajátos módon formál át. A bogyós gyümölcsökhöz különösen jól illik. Az eper, de akár a málna vagy a szeder is remekül illik hozzá. Bár a palacsintába nem kerül sok belőle, mégis egészen más lesz tőle a tészta, mint nélküle.
Mákos kölespalacsinta
Hozzávalók 2 adaghoz
- 300 gramm főtt köles
- 2 darab tojás
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál vaníliaőrlemény
- 1 csipet fahéj
- 3 evőkanál növényi tej vagy víz
- 2 evőkanál darált mák
- 1 marék eper
- 1 evőkanál kókuszzsír sütéshez
Elkészítés:
A tojásokat felverjük. A főtt kölest a tojással, egy csipet sóval és a fűszerekkel összeturmixoljuk. Fokozatosan adagolva a növényi tejet lazítjuk a tésztát. Sűrűbb, az amerikai palacsinta tésztájához hasonlatos állagot kell elérnünk.
Mikor a tészta már jó, belekeverjük a mákot. Egy palacsintasütőben kókuszzsírt hevítünk. Apró tésztaadagokat öntünk a serpenyőbe, egy kanállal óvatosan lelapítjuk, formázzuk őket, ha kell. A mini palacsinták mindkét oldalát készre sütjük közepesen erős lángon. Friss eperrel tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors