Habkönnyű mákos nudli: rengeteg mákkal és házi lekvárral a legfinomabb

mákos nudli  cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha már nekiállsz krumplis tésztát gyúrni, alap, hogy csinálsz nudlit is, de hogyan lesz a legjobb?

Krumplis tésztát készíteni mindenki tud, a töltött verziók viszont igényelnek némi türelmet és önuralmat, de nem igaz ez a nudlira, ahhoz tényleg nincs szükség semmi ilyesmire. Olyan szöszmötölős feladat ez, amely még a háborgó, türelmetlen lelket is lenyugtatja, és minél szabálytalanabb lesz a végeredmény, annál jobb. Lehet az egyik nudli vastagabb, a másik vékonyabb, a végeredményt tekintve teljesen mindegy. 

A nudli titka, hogy éppen csak annyi lisztet kell a tésztához adni, amennyitől összeáll és nem ragad, de semmivel se többet, nehogy nehéz, súlyos vagy kemény legyen. Az is nagyon fontos, hogy ne sajnáld a mákot. Minél több, annál finomabb lesz: a legjobb, ha ki sem látszik a rengeteg mák alól a tészta.

Mákos nudli

mákos nudli  kicsi

Hozzávalók 6 személyre

A nudlihoz:

  • 500 gramm krumpli
  • 150 gramm liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csipet

A tálaláshoz:

  • 200 gramm mák
  • 100 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjastul főzzük meg, még forrón húzzuk le a héját, törjük át, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy éppen összeálljon, de ne ragadjon.

A tésztából sodorjunk hosszú kígyókat, majd daraboljuk fel és a két tenyerünk között sodorjuk vékonyra.

Forraljunk vizet, főzzük ki a nudlikat. Még forrón forgassuk cukorral kevert, darált mákba. 

Fotó: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük