Habkönnyű mákos nudli: rengeteg mákkal és házi lekvárral a legfinomabb
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Füstös és pikáns Buffalo-hummusz: mártogatósok közt verhetetlen
Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Pihe-puha, réteges citromtorta: házi piskóta az alapja
Vajpuhára sült tepsis sertéstarja: hagymás, paprikás ragu teszi izgalmassá
7 tipp, amivel megmentheted az elsózott levest: ezek a praktikák aranyat érnek
Ha már nekiállsz krumplis tésztát gyúrni, alap, hogy csinálsz nudlit is, de hogyan lesz a legjobb?
Krumplis tésztát készíteni mindenki tud, a töltött verziók viszont igényelnek némi türelmet és önuralmat, de nem igaz ez a nudlira, ahhoz tényleg nincs szükség semmi ilyesmire. Olyan szöszmötölős feladat ez, amely még a háborgó, türelmetlen lelket is lenyugtatja, és minél szabálytalanabb lesz a végeredmény, annál jobb. Lehet az egyik nudli vastagabb, a másik vékonyabb, a végeredményt tekintve teljesen mindegy.
A nudli titka, hogy éppen csak annyi lisztet kell a tésztához adni, amennyitől összeáll és nem ragad, de semmivel se többet, nehogy nehéz, súlyos vagy kemény legyen. Az is nagyon fontos, hogy ne sajnáld a mákot. Minél több, annál finomabb lesz: a legjobb, ha ki sem látszik a rengeteg mák alól a tészta.
Mákos nudli
Hozzávalók 6 személyre
A nudlihoz:
- 500 gramm krumpli
- 150 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
A tálaláshoz:
- 200 gramm mák
- 100 gramm porcukor
Elkészítés:
A krumplit héjastul főzzük meg, még forrón húzzuk le a héját, törjük át, majd hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy éppen összeálljon, de ne ragadjon.
A tésztából sodorjunk hosszú kígyókat, majd daraboljuk fel és a két tenyerünk között sodorjuk vékonyra.
Forraljunk vizet, főzzük ki a nudlikat. Még forrón forgassuk cukorral kevert, darált mákba.
Fotó: Ács Bori/Sóbors