A legfinomabb gyerekkori édesség a mákos nudli - A nagymama receptje mindig működik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legjobb mákos nudlit nagymamám készítette, természetesen mindig házi gyümölcslekvárral kínálta.
Ami az olaszoknak a gnocchi, az a magyaroknak a nudli. Hogy miért? Mindkét étel alapja a krumpli, amelyet aztán kifőznek, majd valamilyen szósszal tálalnak.
A nudli igazi nosztalgikus, szívmelengető étel, időnyerés céljából sem érdemes mirelitet venni, mert összehasonlíthatatlan a kettő. Egyébként is, ki ne szeretné felidézni gyerekkora kedvenc ízeit? Ha pedig van otthon házi lekvár, mindenképpen azt tálalj hozzá, nagyon jól illik mellé.
Mákos nudli gyümölcslekvárral
Hozzávalók 4 adaghoz
Nudli
- 1 kilogramm krumpli
- 200 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
Tetejére
- 80 gramm vaj
- 200 gramm mák (darált)
- 100 gramm porcukor
- opcionális citromhéj (reszelt)
Elkészítés:
A krumplit főzzük meg héjában, hámozzuk meg. Nyomjuk össze krumplinyomóval, hagyjuk teljesen kihűlni.
Olvasszunk fel 3 evőkanál vajat. A tojást verjük fel villával, majd az olvasztott vajjal együtt keverjük az összenyomott krumplihoz. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy puha tésztánk legyen, gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle nudlikat.
Közben forraljunk fel vizet egy kevés sóval egy lábasban. A nudlikat tegyük bele, addig főzzük, amíg a víz felszínére nem úsznak. Emeljük ki őket egy szűrőkanállal, forgassuk bele olvasztott vajba.
A darált mákot keverjük össze porcukorral, majd szórjuk meg vele ízlés szerint a nudlikat. Ha szeretjük, reszelt citromhéjat is tehetünk rá. A lekvárt viszont ne hagyjuk el mellőle.
Fotó: Getty Images