
A legfinomabb gyerekkori édesség a mákos nudli - A nagymama receptje mindig működik

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
A legjobb mákos nudlit nagymamám készítette, természetesen mindig házi gyümölcslekvárral kínálta.
Ami az olaszoknak a gnocchi, az a magyaroknak a nudli. Hogy miért? Mindkét étel alapja a krumpli, amelyet aztán kifőznek, majd valamilyen szósszal tálalnak.
A nudli igazi nosztalgikus, szívmelengető étel, időnyerés céljából sem érdemes mirelitet venni, mert összehasonlíthatatlan a kettő. Egyébként is, ki ne szeretné felidézni gyerekkora kedvenc ízeit? Ha pedig van otthon házi lekvár, mindenképpen azt tálalj hozzá, nagyon jól illik mellé.
Mákos nudli gyümölcslekvárral

Hozzávalók 4 adaghoz
Nudli
- 1 kilogramm krumpli
- 200 gramm liszt
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
Tetejére
- 80 gramm vaj
- 200 gramm mák (darált)
- 100 gramm porcukor
- opcionális citromhéj (reszelt)
Elkészítés:
A krumplit főzzük meg héjában, hámozzuk meg. Nyomjuk össze krumplinyomóval, hagyjuk teljesen kihűlni.
Olvasszunk fel 3 evőkanál vajat. A tojást verjük fel villával, majd az olvasztott vajjal együtt keverjük az összenyomott krumplihoz. Adjunk hozzá annyi lisztet, hogy puha tésztánk legyen, gyúrjuk össze, majd formázzunk belőle nudlikat.
Közben forraljunk fel vizet egy kevés sóval egy lábasban. A nudlikat tegyük bele, addig főzzük, amíg a víz felszínére nem úsznak. Emeljük ki őket egy szűrőkanállal, forgassuk bele olvasztott vajba.
A darált mákot keverjük össze porcukorral, majd szórjuk meg vele ízlés szerint a nudlikat. Ha szeretjük, reszelt citromhéjat is tehetünk rá. A lekvárt viszont ne hagyjuk el mellőle.
Fotó: Getty Images