A tökéletes túrós batyu receptje
Ez a túrós batyu puha, krémes, és olyan finom, mintha a nagymama sütötte volna.
Otthon is lehet finom, foszlós péksüteményeket készíteni. Az olyan klasszikus kedvencek, mint a kakaós csiga vagy a lekváros bukta, házilag is könnyedén megsüthetők. A házi változat készülhet kelt tésztából, vagy megúszósan, bolti, előre csomagolt levelesből. Érdemes mindkét verzióval kísérletezni, mindkettő finom, sokkal jobbak, mint a boltban kapható sütemények.
Ráérős napokon, ha teheted, süss kelt tésztát, olyat, amilyet a nagyik szoktak. A kelt tésztából készülnek a legfinomabb édes sütemények, melyekre addig jár majd a család, amíg az utolsó morzsa is elfogy. A kész sütemény édes napindítónak is tökéletes, jár mellé a bögre tej vagy kakaó, de vendégvárónak is megsütheted. A finomság a csomagolást is jól bírja, ott a helye az uzsonásdobozban.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd szórjuk a tetejére az 1 evőkanál lisztet, takarjuk le és várjunk, 8-10 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval és a vaníliás cukorral. A puha vajat morzsoljuk a lisztbe, majd alakítsunk ki a közepébe mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt és a tojássárgát, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt adjunk hozzá.)
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A tejet öntsük lábasba, melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot és a mákot, főzzük krémesre (ha túl sűrű, kevés tejet adjunk még hozzá). A krémet teljesen hűtsük ki, majd a reszelt citrom héját keverjük hozzá, ha szeretnénk.
A tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ujjnyira, majd vágjuk 8x8 cm kockákra.
A tésztakockák közepébe tetszés szerint tegyünk a töltelékből, utána a csücskeit fogjuk össze.
A töltött tésztákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A tojássárgáját keverjük össze a tejjel és kenjük le vele a táskákat.
A táskákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
A kész táskákat porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu