Foszlós mákos táska: napokig puha marad, ha így készíted

mtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A házi péksütemény kelt tésztából készül, amely mákos töltelékkel lesz ellenállhatatlanul finom, reggelire, uzsonnára is tökéletes.

Otthon is lehet finom, foszlós péksüteményeket készíteni. Az olyan klasszikus kedvencek, mint a kakaós csiga vagy a lekváros bukta, házilag is könnyedén megsüthetők. A házi változat készülhet kelt tésztából, vagy megúszósan, bolti, előre csomagolt levelesből. Érdemes mindkét verzióval kísérletezni, mindkettő finom, sokkal jobbak, mint a boltban kapható sütemények.

Ráérős napokon, ha teheted, süss kelt tésztát, olyat, amilyet a nagyik szoktak. A kelt tésztából készülnek a legfinomabb édes sütemények, melyekre addig jár majd a család, amíg az utolsó morzsa is elfogy. A kész sütemény édes napindítónak is tökéletes, jár mellé a bögre tej vagy kakaó, de vendégvárónak is megsütheted. A finomság a csomagolást is jól bírja, ott a helye az uzsonásdobozban. 

Mákos táska

mtct

Hozzávalók 10 darabhoz

Tészta:

  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál liszt
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 darab tojássárgája
  • tejföl (opcionális) szükség szerint
  • liszt a tészta alá

Töltelék:

  • 2.5 dl tej
  • 30 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 darab citrom reszelt héja (opcionális)
  • 1 darab tojássárgája (tetejére)
  • 2 evőkanál tej (tetejére)
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd szórjuk a tetejére az 1 evőkanál lisztet, takarjuk le és várjunk, 8-10 perc alatt futtassuk fel.

A lisztet szitáljuk tálba és forgassuk egybe a sóval és a vaníliás cukorral. A puha vajat morzsoljuk a lisztbe, majd alakítsunk ki a közepébe mélyedést, öntsük bele a felfuttatott élesztőt és a tojássárgát, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát. (Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt adjunk hozzá.)

A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, meleg helyen 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

Míg a tészta pihen, készítsük el a tölteléket. A tejet öntsük lábasba, melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot és a mákot, főzzük krémesre (ha túl sűrű, kevés tejet adjunk még hozzá). A krémet teljesen hűtsük ki, majd a reszelt citrom héját keverjük hozzá, ha szeretnénk.

A tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ujjnyira, majd vágjuk 8x8 cm kockákra.

A tésztakockák közepébe tetszés szerint tegyünk a töltelékből, utána a csücskeit fogjuk össze.

A töltött tésztákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.

A tojássárgáját keverjük össze a tejjel és kenjük le vele a táskákat.

A táskákat toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.

A kész táskákat porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük