Krémes, sütés nélküli sajttorta - Észre sem veszed, hogy nincs benne liszt
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Ezt a glutén-, tej- és tojásmentes tortát a datolya édesíti meg, ráadásul sütés nélkül, körülbelül fél óra alatt készül el.
Mark Twaintől származik a mondás: „Jobb optimistának lenni, aki néha téved, mint pesszimistának, akinek mindig igaza van.” Úgyhogy örök optimistaként megkockáztatom, hogy ez az egyik legcsodásabb sütemény a könyvben és sokan szeretni fogják. Miközben a finomított cukor zéró benne, helyette a természet cukorkájának is nevezett datolya, a karamell-lelkű juharszirup és az édes bortól muskotályossá váló mazsola domborít.
Tele van szuperegészséges, nagy fehérjetartalmú olajos magvakkal. Ahhoz képest, mennyire csinos torta, nem sok vele a meló, és különösebb konyhai jártasság nélkül is sikeresen kivitelezhető.
Stahl Judit receptjeiből egy ország főz-süt majdnem két évtizede. Aztán jöttek sorban a kérdések: lehet-e GLUTÉN, TEJ és TOJÁS nélkül ugyanolyan finom, ínycsiklandó zamatokat elérni? Íme! A szabály az első perctől kezdve egyértelmű volt: csak semmi kompromisszum az ízekben. A könyv végén pedig Judit hasznos információi olvashatóak a táplálkozástan legkorszerűbb eredményeire támaszkodva. Feketén-fehéren, divatoktól (is) mentesen.
Malaga Cheesecake
Hozzávalók 10 szelethez
Az alaphoz:
- 15 dekagramm magozott aszalt datolya
- 20 dekagramm mandula
- 2 evőkanál kókuszolaj
- 2 evőkanál juharszirup
A krémhez:
- 30 dekagramm kesudió
- 2 deciliter kókusztej
- 15 dekagramm kókuszolaj
- 1.25 deciliter juharszirup
- 2 darab biocitrom
A tetejére:
- 1.5 deciliter édes malagabor
- 0.25 teáskanál agar-agar
- 10 dekagramm mazsola
- 2 dekagramm tisztított natúr pisztácia, durvára vágva
- kevés kókuszolaj (tortaformába)
Elkészítés:
Az alaphoz az aszalt datolyát 30 percre meleg vízbe áztatjuk egy tálban, a krémhez a kesudiót pedig 3 órára egy másik tálban. Ezután mindkettőt leszűrjük.
Kókuszolajjal kikenünk egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Az alaphoz a datolyát és a mandulát késes robotgépben összedaráljuk. Hozzáadjuk a kókuszolajat és a juharszirupot, majd addig járatjuk a gépet, amíg gyúrható állagú masszát kapunk. Vizes kézzel egyenletes rétegben belenyomkodjuk a tortaformába.
A krémhez a kesudiót, a kókusztejet, a kókuszolajat és a juharszirupot szintén késes robotgépbe tesszük. Hozzáreszeljük mindkét citrom héját, és hozzáfacsarunk 2 evőkanálnyi citromlevet. Kifejezetten alaposan összedolgozzuk az egészet, aztán ha kész a krém, rásimítjuk az alapra.
A tortát lefedve 1 napra hűtőbe rakjuk.
Másnap egy kis edényben kézi habverővel elkeverjük a borban az agaragart, utána hozzáadjuk mazsolát, és mérsékelt tűzön felforraljuk, majd 5 percig enyhe forrásban tartjuk. Langyosra hűtjük, belevegyítjük a pisztáciát, és a keveréket a torta tetejére öntjük. Visszatesszük a hűtőbe, és megvárjuk, hogy a mazsolás réteg rádermedjen.
Tálalás előtt a tortát körbevágjuk forró vízbe mártott késsel, hogy könnyen kiemelhessük a formából.
Fotó: Körmendi Imre