Elegáns és nagyon finom a málnás Charlotte-torta: mutatjuk, mire figyelj a készítésénél
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tekercsekből álló torta elkészítése első ránézésre nehéznek tűnhet, valójában nagyon egyszerű összedobni, ha a piskótasütés jól megy, akkor könnyű menet lesz.
A puha és krémes desszertet ezerféle változatban készítik el: a hagyományos receptben piskótatekercsek alkotják a tésztát, újabban azonban a babapiskótás verzió is nagyon népszerű.
A piskótatekercses Charlotte-torta szemet gyönyörködtető, na meg rémisztő, hisz kezdő cukrászok számára nehéznek tűnhet a finomság megalkotása. Ez ám a nagy megtévesztés! A sütemény nagyon könnyen összehozható, ha a piskótatekercsek gyártásában rutinos vagy, bátran állj neki. Először is a piskótát süsd meg, majd kend meg a lekvárral, tekerd fel és hagyd, hogy teljesen kihűljön a szeletelés előtt, úgy szépen lehet majd vágni.
A sütemény készítésének buktatója nem is a tekercs, inkább a krém, amelybe kötelező zselatint is keverni, így a hűtőben, ahogy megdermed, szépen összeérnek az ízek és a textúrája is megfelelő lesz.
Málnás Charlotte-torta
Hozzávalók 6 személyre
A piskótatekercshez:
- 5 darab tojás
- 90 gramm cukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 80 gramm finomliszt
- 50 gramm kukoricakeményítő
- málnalekvár ízlés szerint
A krémhez:
- 30 dekagramm túró
- 30 dekagramm mascarpone
- 20 dekagramm cukor
- 2.5 deciliter habtejszín
- 10 gramm zselatinpor
Díszítés:
- málna ízlés szerint
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját keverjük habosra a sóval, vaníliával és a cukor felével.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a cukor másik felét.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt.
Az alaposan kikevert tojássárgáját óvatosan forgassuk egybe a tojásfehérjehabbal és a lisztes keverékkel.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 8-15 perc alatt süssük meg a tésztát.
A tésztát még melegen kenjük meg lekvárral, majd tekerjük fel és hagyjuk kihűlni.
Krém:
A túrót a mascarponéval és a cukorral keverjük egybe, utána a habbá vert tejszínt is forgassuk hozzá, végül pedig a zselatinport.
Összeállítás:
Egy tálat (20-25 centiméter átmérőjű) béleljünk ki fóliával.
A kihűlt piskótatekercset vágjuk fel ujjnyi vastag szeletekre és béleljük ki velük a tálat úgy, hogy az oldalára is jusson. A piskótára tegyük rá a krémet, ha maradt a tekercsekből, akkor a krém tetejére is helyezzük rá őket. A süteményt alaposan csomagoljuk be fóliával, majd tegyük a hűtőbe 5-8 órára dermedni.
A desszertet borítsuk tortatartó állványra vagy tálcára, díszítésnek használjunk friss málnát.
Fotó: Getty Images