Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

2
Nyomtatás
malnas-galette
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A málnás galette tökéletes szezonnyitó desszert. Házi, gyúrt tésztából készül, rengeteg málnával, amely mellé még akár vaníliafagyit is kínálhatsz.

A galette egy szuper könnyű és nagyon ízletes, sós, de akár édes töltelékkel is elkészíthető francia desszert. 

Szezonális gyümölcsök terén a nyár abszolút kedvenc évszak, hiszen rengeteg friss, bogyós gyümölcs válik ismét elérhetővé. Ezúttal egy málnás galette-et készítünk, amit vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal koronázhatsz meg.

Málnás galette

malnas-galette

Hozzávalók x cm-es formához 30 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 150 g búzaliszt
  • 120 g hideg vaj
  • 1 ek. kristálycukor
  • 0.5 tk.
  • 60 ml hideg víz

A töltelékhez:

  • 340 g málna
  • 1 tk. kukoricakeményítő
  • 2 tk. kristálycukor

A kenéshez:

  • 1 ek. tej
  • 1 ek. kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

Először készítsük el a tésztát. Egy robotgépben keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót.

Adjuk hozzá a hideg vajat, amit előtte vágjunk fel apró kockákra. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg morzsás állagú nem lesz.

Fokozatosan adagoljuk hozzá a hideg vizet, amíg a tészta össze nem áll. Formázzunk belőle korongot.

Csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre, de akár néhány órára is.

Állítsuk össze a galette-et.

A sütőt melegítsük elő 175 fokra.

Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztakorongot kb. 30 cm-es átmérőjű körre.

Tegyük a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe.

Készítsük el a tölteléket. Egy tálban óvatosan keverjük össze a málnát, a cukrot és a keményítőt. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze.

Halmozzuk a tölteléket a tészta közepére úgy, hogy a széleitől hagyjunk vissza 5 cm szegélyt körben.

Hajtsuk fel a tészta széleit a töltelékre úgy, hogy szép rusztikus szegélyt kapjon.

Kenjük meg a széleket tejjel, majd szórjuk meg finoman cukorral.

Előmelegített sütőben süssük kb. 35-40 percig, vagy amíg tészta szép aranybarnára nem sül.

A megsült sütit hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel.

Tálaljuk kedvünk szerint akár magában, akár vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon