
Mennyei barackos galette: lekvárrá sül benne a gyümölcs
Ez a galette esélyesen a legújabb kedvenced lesz: a ropogós tészta és a krémes barackos töltelék tökéletes összhangot alkotnak.
A galette egy szuper könnyű és nagyon ízletes, sós, de akár édes töltelékkel is elkészíthető francia desszert.
Szezonális gyümölcsök terén a nyár abszolút kedvenc évszak, hiszen rengeteg friss, bogyós gyümölcs válik ismét elérhetővé. Ezúttal egy málnás galette-et készítünk, amit vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal koronázhatsz meg.
Először készítsük el a tésztát. Egy robotgépben keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót.
Adjuk hozzá a hideg vajat, amit előtte vágjunk fel apró kockákra. Dolgozzuk össze a hozzávalókat, amíg morzsás állagú nem lesz.
Fokozatosan adagoljuk hozzá a hideg vizet, amíg a tészta össze nem áll. Formázzunk belőle korongot.
Csomagoljuk be fóliába és tegyük be a hűtőbe kb. 30 percre, de akár néhány órára is.
Állítsuk össze a galette-et.
A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztakorongot kb. 30 cm-es átmérőjű körre.
Tegyük a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsibe.
Készítsük el a tölteléket. Egy tálban óvatosan keverjük össze a málnát, a cukrot és a keményítőt. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze.
Halmozzuk a tölteléket a tészta közepére úgy, hogy a széleitől hagyjunk vissza 5 cm szegélyt körben.
Hajtsuk fel a tészta széleit a töltelékre úgy, hogy szép rusztikus szegélyt kapjon.
Kenjük meg a széleket tejjel, majd szórjuk meg finoman cukorral.
Előmelegített sütőben süssük kb. 35-40 percig, vagy amíg tészta szép aranybarnára nem sül.
A megsült sütit hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel.
Tálaljuk kedvünk szerint akár magában, akár vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu