Almás galette mandulás krémmel: sütőforma sem kell hozzá

12
Nyomtatás
Almas-galette
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez az almás galette a tökéletes őszi desszert: fahéjtól aromás, és egy különleges, mandulás krém teszi ellenállhatatlanná.

Ez az almás galette egy igazi őszi, ízekben gazdag sütemény, amelynek kezdőként is bátran nekifoghatsz, hiszen gyorsan és egyszerűen elkészíthető. A francia desszert egyik ismérve ugyanis, hogy nincsen szükség hozzá sütőformára, hiszen egy nagyobb méretű tepsiben is tökéletesen megsül.

Az alma és a fahéj párosa önmagában is sok jót ígér, azonban egy selymes, édes mandulavajas krém is kiegészíti őket: ettől lesz a desszert tökéletes. Mandulavajat otthon is könnyen készíthetsz egy aprítógép segítségével, és így sokkal olcsóbban megúszod, mintha boltban vennéd. A desszert nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, így növényi étrendbe is beilleszthető.

Almás galette

Almas-galette-c

Hozzávalók 6 szelethez

A tésztához:

  • 250 g finomliszt
  • 2 ek. barna cukor
  • 0.25 tk.
  • 150 g hideg növényi vajalternatíva vagy margarin
  • 3 ek. jéghideg víz
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 db. biocitrom reszelt héja
  • 1 ek. citromlé
  • 2 ek. szójaital (kenéshez)

A töltelékhez:

  • 500 g édes piros alma
  • 100 g folyékony mandulavaj
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 ek. juharszirup
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 marék dió durvára darabolva
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Ehhez tegyük a lisztet egy közepes tálba, keverjük hozzá a barna cukrot és a sót, majd morzsoljuk össze vele a kockákra vágott vajalternatívát.

Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle ruganyos tésztát. Formáljunk belőle gombócot, csomagoljuk fóliába, és 1 órát pihentessük hűtőben.

Közben készítsük elő az almát. Hámozzuk meg, vágjuk vékony szeletekre, és tegyük tálba. Egy kisebb tálkában keverjük össze a mandulavajat, a fahéjat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot, és forgassuk össze az almaszeletekkel, hogy azokat mindenhol jól átjárja. Tegyük félre.

Ha letelt az idő, akkor a tésztát tegyük lisztezett felületre, és nyújtsuk 30 cm átmérőjűre. A sodrófa segítségével helyezzük egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, majd kanalazzuk rá az almát úgy, hogy a széleken egy 5 cm-es sávot üresen hagyunk. Ezt a részt hajtogassuk a töltelékre, majd kenjük be kevés szójaitallal. Szórjuk meg dióval, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe 30-35 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.

Tipp: ha juharszirup helyett cukrot vagy más, nem folyékony édesítőt használunk, akkor keverjünk a krémhez 2-3 evőkanál növényi italt vagy vizet, különben nagyon sűrű lesz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon