Mamaféle pudingos-meggyes pite: ebből biztos a repeta

mpcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kissé savanykás zamatú meggy omlós tésztán terül el, a pite igazi nyári desszert, melyet szezonjában vétek kihagyni.

Lehet sós, lehet édes, a pite sokoldalú finomság, melyet minden évszakban meg lehet sütni, szezonális töltelékkel izgalmassá tenni. Ha már tombol a hőség, akkor a nyár kedvenc gyümölcseivel próbáld ki, ilyenkor a legnépszerűbb a cseresznyés és a meggyes, de mixelve elkészítheted a tölteléket. Akár egészen különleges ízkombinációkat hozhatsz össze, például a cseresznye vagy a meggy mellé szilvát vagy málnát is keverhetsz.

Persze nem csak a gyümölcsöket párosíthatod, hogy különleges zamatú töltelék kerüljön a tésztára, dobd fel rummal, fahéjjal, dióval vagy pudingporral. A megsült pite mutatós és az illata is varázslatos, legszívesebben azonnal belekóstolna az ember, mégis muszáj türelemmel lenni. Hogy szép szeletet vágj fel, várd meg, míg langyosra hűl a tészta, a töltelék szilárdabb lesz. A pite már így is csodálatos, de még élvezetesebbé teheted vaníliafagyival vagy tejszínhabbal.

Mamaféle pudingos-meggyes pite

mpct

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 350 g finomliszt
  • 1 csipet
  • 50 g porcukor
  • 225 g hideg vaj
  • 1 darab tojás
  • 2 evőkanál hideg víz

Töltelék:

  • 60 dkg meggy
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • kevés liszt a nyújtáshoz
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • 2 evőkanál tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval és a cukorral, utána adjuk hozzá a hideg vajat, dolgozzuk morzsás állagúra.

A tojást válasszuk szét. A fehérje majd a tészta tetejére megy.

A sárgájához keverjük hozzá a hideg vizet, utána adjuk a tésztához, és gyors mozdulatokkal kezdjük el egyneművé dolgozni. Ha túl nehezen áll össze a tészta, még néhány evőkanál hideg vizet adjunk hozzá.

A tésztacipót csomagoljuk folpackba, és helyezzük hűtőbe 30 percre.

Töltelék:

A megmosott, kimagozott meggyet forgassuk egybe a zsemlemorzsával, cukorral és vaníliás pudinggal.

A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, osszuk két egyforma részre.

Először az egyiket nyújtsuk ki a piteformánk méretére (25 cm), nem baj, ha túllóg rajta a tészta. A formát kenjük ki vajjal, majd a tésztát helyezzük bele, szurkáljuk meg villával, utána kanalazzuk rá a tölteléket.

A másik tésztát is nyújtsuk ki, vágjunk belőle csíkokat, majd rácsozva tegyük a töltelékre.

A maradék tojásfehérjéhez keverjünk tejet, majd kenjük le vele a tésztát, ha szeretnénk, szórjunk rá cukrot.

A pitét toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-30 perc alatt süssük készre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük