Puha piskóta mandarinnal a tésztájában – Gluténmentesen is megsütheted a téli édességet

5
Nyomtatás
mandarinos piskóta cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Egy egyszerű piskótát is szezonálissá és még puhábbá tehetsz, elég, ha lédús gyümölcsöt keversz a tésztájába.

A narancs mellett a mandarinról sem szabad elfeledkezni, amelyet szintén érdemes az étrendedbe beiktatni nemcsak az élvezet miatt, hanem vitaminpótlásként is. A mandarinnak rövidebb a szezonja, és kevesebb ideig tarthatod el, de ha mégsem eszed meg mind, akkor süthetsz belőle süteményt. A legegyszerűbb, ha piskótát készítesz, amelynek a tésztájába kerül a gyümölcs, amelytől még puhább, még szaftosabb lesz.

A piskótát megsütheted teljesen gluténmentesen is, a mandulaliszt és a mandarin nagyon jól illenek egymáshoz. Ehhez a változathoz itt találsz receptet. Ha pedig a narancsos édességeket szereted jobban, ezt az igazán gyümölcsös és elegáns narancsos palacsintát mindenképpen készítsd el. 

Mandarinos piskóta

mandarinos piskóta recept ok

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 darab mandarin vagy klementin
  • 6 darab tojás
  • 225 gramm cukor
  • 150 gramm mandulaliszt
  • 100 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
Recept idők

Elkészítés:

A mandarinokat mossuk meg. 2 darabot tegyünk félre a díszítéshez, a többit tegyük egy lábasba egészben, héjastól, öntsük fel hideg vízzel, várjuk meg, míg felforr, és a fedőt félig rátéve, alacsony lángon főzzük 2 órát. Szűrjük le, a főzővizét tegyük félre, és amikor a gyümölcs kihűlt, vágjuk félbe, vegyük ki a magokat, majd turmixoljuk le. 

A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat keverjük habosra a cukorral, a fehérjét verjük kemény habbá. A tojássárgájához forgassuk hozzá a mandulalisztet, a lisztet, a sütőport, az összeturmixolt mandarint, a végén a felvert tojáshabot. A maradék mandarint hámozzuk meg, és szedjük gerezdekre. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Egy 20 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformát vajazzunk ki, vagy béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük a masszát a sütőformába, óvatosan helyezzük rá a mandaringerezdeket, toljuk a sütőbe, és süssük 40 percig, tűpróbáig. Ha kicsit kihűlt, szeletelhetjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon