Omlós, mandulás-epres linzer: eteti magát, olyan finom

elcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az omlós tésztából készült aprósütemény mindig nyerő választás, érdemes minél nagyobb adagban készíteni, légmentesen zárható dobozban napokig eláll.

Mint minden tésztának, az omlósnak is megvannak az aranyszabályai, mire kell figyelni, hogy tökéletes sütemény kerüljön ki a sütőből. Az egyik legfontosabb, hogy a lisztet és a cukrot mindig érdemes átszitálni. A vaj a recepttől függően lehet hideg vagy szobahőmérsékletű, de semmiképpen sem olvadt, ezért gyorsan kell a tésztával dolgozni. Az sem árt, ha a kezed is hideg, érdemes hideg folyó víz alá tartani gyúrás előtt, mert úgy még gyorsabban és hatékonyabban tudod majd a vajat a liszthez morzsolni. 

A linzerek világa nagyon változatos, a tészta bármilyen édes vagy sós töltelékkel készülhet. Mivel ez a süti amellett, hogy finom, nagyon látványos is, érdemes cuki, vidám kiszúrókkal készíteni, amelyektől mosolyra húzódik az ember szája, a kóstolás után pedig még nagyobb lesz az a vigyor.

Mandulás-epres linzer

elct

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 25 dekagramm liszt
  • 16 dekagramm vaj
  • 12 dekagramm porcukor
  • 2 darab tojássárgája
  • 6 evőkanál darált mandula
  • eperlekvár a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, forgassuk egybe a porcukorral, darált mandulával, majd a felkockázott vajat is morzsoljuk el a tésztában. Végül a tojássárgájával gyúrjuk tésztává.

Az elkészült tésztacipót csomagoljuk folpacka, tegyük a hűtőbe pihenni 30 percre.

A pihentetett tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd párosával szúrjuk ki linzerkiszúróval.

A kiszúrt tésztákat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd 180 fokon 8-12 perc alatt süssük aranybarnára őket.

Miután a tészta kihűlt, kezdjük a betöltést: az egyik érmét kenjük meg eperlekvárral, utána helyezzük rá a tetejét. Tegyük a kész linzereket tálcára, a folyamatot addig ismételjük, míg az összes párt betöltöttük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük