
Egyszerű mandulatorta leveles tésztából – Megúszós süti, csak a töltelékkel van munka

Cikkek


Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a nyár kedvence

Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld
Ropogós

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag

Mennyei, nyári fügefagylalt: gép nélkül készül

Gyrostál friss zöldségekkel és házi tzatzikivel: csirkéből gyorsan kész

7 nap, 7 smoothie: frissítő, egészséges és tápláló italok minden napra

Könnyű, nyári mártogatós kovászos uborkából: zöldségek és chips mellé
Gyors sütik készítésénél a leveles tészta jó barát, izgalmas variációkban lehet kipróbálni.
Még régebben láttam, ahogy Jamie Oliver az egyik főzőműsorában egy nagyon mutatós mandulatortát készít, amit legszívesebben azonnal megkóstoltam volna. Mivel a tévé nem varázsdoboz, amely minden kívánságot teljesít, nem maradt más választásom, el kellett készítenem. Nem voltam felkészülve a sütésre, a polcok nem roskadoztak az alapanyagoktól, így rögtönözve, mégis gyorsan megúsztam a dolgot, hála a leveles tésztának.
A leveles tésztával csak annyi dolgod lesz, hogy kör alakúra nyújtod, ha ez nem sikerülne, nagyobb tál vagy tortaforma segítségével is kialakítható a forma. A töltelék elkészítése is egyszerű, a desszertet kedvedre cicomázhatod, de díszítés nélkül is tálalhatod.
A tészta úgy lehet még finomabb, ha liszt helyett cukorral megszórt felületen nyújtod ki, a ropogós torta tetejére pedig vékonyra szelt alma, körte vagy mandulapehely is kerülhet.
Mandulatorta leveles tésztából

Hozzávalók 6 személyre
- 2 lap leveles tészta
- 1 bögre őrölt mandula
- 3 evőkanál porcukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál mascarpone
Elkészítés:
Kezdjük a töltelék összeállításával: az őrölt mandulát öntsük tálba, adjuk hozzá a 3 evőkanál porcukrot, keverjük vele össze. Adjuk a keverékhez a tojást, mascarponét és a vaníliakivonatot, keverjük krémes állagúra.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, majd a krémet kanalazzuk a tészta közepére, köralakban terítsük szét rajta. A másik leveles tésztát is nyújtsuk ki ugyanekkorára, majd tekerjük sodrófára és pakoljuk a töltelékes tészta tetejére. Vegyünk elő egy nagy méretű tálat, majd szúrjuk ki kör alakúra a töltött tésztát, mintha pogácsatésztát szaggatnánk (pite- vagy tortaformában is meg lehet sütni).
A tészta tetejét kenjük meg tojással, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára. Tálalásnál szórjuk meg porcukorral a leveles tésztából készült tortát.
Fotó: Getty Images