Egyszerű mandulatorta leveles tésztából – Megúszós süti, csak a töltelékkel van munka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Gyors sütik készítésénél a leveles tészta jó barát, izgalmas variációkban lehet kipróbálni.
Még régebben láttam, ahogy Jamie Oliver az egyik főzőműsorában egy nagyon mutatós mandulatortát készít, amit legszívesebben azonnal megkóstoltam volna. Mivel a tévé nem varázsdoboz, amely minden kívánságot teljesít, nem maradt más választásom, el kellett készítenem. Nem voltam felkészülve a sütésre, a polcok nem roskadoztak az alapanyagoktól, így rögtönözve, mégis gyorsan megúsztam a dolgot, hála a leveles tésztának.
A leveles tésztával csak annyi dolgod lesz, hogy kör alakúra nyújtod, ha ez nem sikerülne, nagyobb tál vagy tortaforma segítségével is kialakítható a forma. A töltelék elkészítése is egyszerű, a desszertet kedvedre cicomázhatod, de díszítés nélkül is tálalhatod.
A tészta úgy lehet még finomabb, ha liszt helyett cukorral megszórt felületen nyújtod ki, a ropogós torta tetejére pedig vékonyra szelt alma, körte vagy mandulapehely is kerülhet.
Mandulatorta leveles tésztából
Hozzávalók 6 személyre
- 2 lap leveles tészta
- 1 bögre őrölt mandula
- 3 evőkanál porcukor
- 2 darab tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál mascarpone
Elkészítés:
Kezdjük a töltelék összeállításával: az őrölt mandulát öntsük tálba, adjuk hozzá a 3 evőkanál porcukrot, keverjük vele össze. Adjuk a keverékhez a tojást, mascarponét és a vaníliakivonatot, keverjük krémes állagúra.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk, majd a krémet kanalazzuk a tészta közepére, köralakban terítsük szét rajta. A másik leveles tésztát is nyújtsuk ki ugyanekkorára, majd tekerjük sodrófára és pakoljuk a töltelékes tészta tetejére. Vegyünk elő egy nagy méretű tálat, majd szúrjuk ki kör alakúra a töltött tésztát, mintha pogácsatésztát szaggatnánk (pite- vagy tortaformában is meg lehet sütni).
A tészta tetejét kenjük meg tojással, majd 180 fokos légkeveréses sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára. Tálalásnál szórjuk meg porcukorral a leveles tésztából készült tortát.
Fotó: Getty Images