Krémes, tejszínes mángold húsok mellé - Ha izgalmas köretre vágysz

mgcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mángold vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, magas a vastartalma, változatos formákban érdemes felhasználni.

Az elfeledett zöldség a cukorrépa és a cékla rokona, jelentős a vitamintartalma, különösen K-vitaminban bővelkedik. Húsos levelei fehér, lila és piros levélnyélűek lehetnek. A zöldség zamata hasonlít a spenótéhoz, úgy is kell bánni vele. Nyersen és főve is fogyasztható, salátákban és párolt köretként is tökéletes, de még rakottas fogások is készülhetnek belőle, jól passzol hozzá a tejszín és a fokhagyma.

Ha mángoldot vásárolsz, mindig zöld, ropogós levelű zöldséget válassz. A zöld gyorsan fonnyad, ezért vásárlás után azonnal érdemes felhasználni, hűtőben csak 2-3 napig tárolható. Főzés előtt alaposan mosd meg a zöldséget, a levelét és nyelét is hasznosíthatod.

Mángoldgratin

mgct

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 gramm mángold
  • 400 milliliter víz
  • 150 gramm barna cukor
  • 300 milliliter fehérborecet
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab csillagánizs
  • 1 evőkanál koriandermag
  • 1 teáskanál édeskömény (egész)
  • vaj a forma kikenéséhez
  • 300 milliliter főzőtejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 150 gramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A vizet öntsük egy lábasba, tegyük bele a cukrot, sót és az ecetet.

A többi fűszert (koriander, édeskömény, ánizs, bors) tegyük fűszerzsákba, helyezzük a vízbe, majd forraljuk fel, utána adjuk hozzá a mángoldleveleket. Melegítsük 4-5 percig, utána zárjuk el a lángot, hagyjuk kihűlni a zöldet.

Amikor a mángold kihűlt, szedjük ki a vízből, csepegtessük le, ha szükségesnek érezzük, papírtörlőt is használhatunk, hogy felitassa a felesleges nedvességet.

Hőálló edényt (jénai, tepsi) kenjünk ki vajjal, majd a lecsöpögtetett leveleket helyezzük az edénybe.

A fokhagymát reszeljük le és keverjük egybe a tejszínnel, utána öntsük rá a mángoldra, a tetejére szórjunk reszelt sajtot. 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük