Ecetes céklasaláta otthon készítve – A piacon sem kapsz jobbat
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Kevert mákos süti reszelt almával: ezt nem lehet elrontani
Ropogós
30 perces tejszínes zöldborsókrémleves: könnyed, selymes fogás
Mennyei almás-lekváros kenyérpuding: kis formákban is megsütheted
Napindító vitaminkoktél: természetes immunerősítés a téli napokra
Így melegítsd újra a maradék tésztát: szuper tippek egy helyen
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Sültek mellé tökéletesen illik a klasszikus, ecetes céklasaláta, amit otthon is könnyedén elkészíthetsz.
Amikor ecetes savanyúságra vágyik az ember, az első gondolata a piac, ahol kedves néniktől vásárolhat a kedvére kovászos uborkát, savanyú káposztát és ecetes céklát. Ezekben a savanyúkban az otthon ízei köszönnek vissza, az ecetes-cukros lében eltett savanyúságok nagyon népszerűek.
Ha elkerülnéd a tömeget, vagy csak szeretnéd magadnak elkészíteni a savanyút, érdemes kipróbálni az alábbi receptet, mert nagyon egyszerű. A céklából amúgy is érdemes télen minél többet fogyasztani, igazi vitaminbomba. Akár tepsiben sütve köretként, akár krémlevesként eszed, vagy salátát készítesz belőle, mindenképpen finom és egészséges ételt kapsz.
Talán savanyúság készül belőle a leggyakrabban, az ecetes cékla nem hiányozhat a vasárnapi rántott hús mellől. Nagyon hamar elkészíthető és viszonylag sokáig eláll a hűtőben.
Ecetes céklasaláta
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm cékla
- 70 gramm cukor
- 2 teáskanál só
- 100 milliliter ecet (10%-os)
- 1 teáskanál köménymag
- 600 milliliter víz
Elkészítés:
A céklát mossuk meg alaposan. Főzzük, majd hámozzuk meg, szeleteljük fél centiméter vastag karikákra.
A vízbe tegyük bele a köménymagot, majd forraljuk fel, végül adjuk hozzá a cukrot, a sót és az ecetet. Aki nem szereti a köménymagot, szűrje le a vizet, aki szereti, hagyja benne nyugodtan. Kicsit hagyjuk hűlni a levet, öntsük üvegbe, majd tegyük bele a céklát. Hűtőben hagyjuk állni, hogy az ízek összeérjenek.
Fotó: Getty Images