Szaftos marharagu aszalt szilvával dúsítva: a hús olyan omlós, hogy szétolvad a szádban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A különleges ízesítésű marharagu remekül illik bulgur vagy rizs mellé, de kenyérrel tunkolva is mennyei.
Marhából nem csak fejedelmi pörkölt és gulyásleves készülhet, fűszeres ragukat is főzhetsz belőle: lehetőleg alacsony láng felett, félig lefedve, sokáig hagyd rotyogni a szaftos fogást.
Az aszalt szilvás marharagut tagine néven is szokták emlegetni. A tagine tulajdonképpen egy cserépedény, amelyet Észak-Afrikában használnak előszeretettel húsos, zöldséges egytálak készítésénél. Ebben az edényben szép lassan fő puhára a hús, de ha nincs ilyened, római tálban, esetleg fazékban is összedobhatod az isteni fogást.
A húst mindig hetesnél szerezd be, kérj pörköltnek való részt, általában a nyakat szokták ajánlani. A fűszerezéssel lehetsz bátrabb, a receptben írt édeset füstölt paprikára cserélheted, a római köményből többet is szórhatsz a hagymára, ha pedig nincs ellenedre a koriander, akkor keverj 1 csokorral a raguba az utolsó 2-3 percben. Az aszalt szilva helyett vagy mellé pedig aszalt paradicsom is kerülhet.
Marharagu aszalt szilvával
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dekagramm marhahús (pörköltnek való)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 evőkanál római kömény
- só és bors ízlés szerint
- 20 dekagramm sűrített paradicsom
- 2 deciliter víz
- 20 dekagramm aszalt szilva
- kevés olaj
Elkészítés:
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A hagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le.
A finomra vágott hagymát kevés olajon kezdjük el dinsztelni, majd mikor összeesett, adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és a római köményt, pirospaprikát.
Körülbelül 2-3 perc után a kockákra vágott húst is keverjük a hagymához, majd 8-10 perc után adjuk hozzá a paradicsomot, vizet (1 decivel több is lehet) és az aszalt szilvát (egészben vagy feldarabolva). Jöhet a só és a bors, a ragut főzzük puhára, ha szükséges, a vizet pótoljuk. Minél tovább fő, annál finomabb lesz, de 1,5 óra minimum kell a húsnak.
A kész ragut kínálhatjuk kuszkusszal, bulgurral, rizzsel vagy kenyérrel.
Fotó: Getty Images