
Marokkói mézes-paradicsomos csirke: 5 perc munka van csak vele

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk

Zamatos, citromos tészta spárgával: gyors, tápláló ebéd

Isteni bogyós gyümölcsös süti epermázzal: kevert tészta az alapja
Meglepő dolog, mikor egy különleges ízesítésű, szokatlan ízpárokon alapuló étel belopja magát a mindennapokba, de éppen így történt ezzel a csodálatos recepttel a mi családunkban.
Claudia Roden az egyik legmenőbb közel-keleti szakácskönyvíró, a Guardian szerint minden idők legjobb szakácskönyvei közé tartoznak a művei. Ezt az ételt is az ő receptje ihlette, bár több ponton átalakult az évek során és egy átlagos hétköznapi család ízléséhez idomult. Valamivel enyhébb fűszerezésű, kevésbé édes, viszont többféle gyümölccsel készül az étel az én konyhámban.
Egyszerű, gyors, hétköznapi alapanyagok
Az a fantasztikus ebben a receptben, hogy három percnél több munka nincs vele: mindent egy serpenyőbe pakolunk, majd hagyjuk rotyogni. A köret is csupán egy mozdulat, hiszen a kuszkuszt csak forrázni kell.
Általában van itthon hozzá minden, aszalt gyümölcsök, passzírozott paradicsom, fűszerek, méz - ezek mind fellelhetők egy átlagos kamra polcain. Az elkészítés hétköznapi, a végeredmény viszont az édes-sós-savanyás ízek keveredésétől, a fűszeres-illatos szósztól nagyon is különleges.
Marokkói aszalt gyümölcsös-paradicsomos csirke

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirkecomb/mell
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 7 deciliter passzírozott paradicsom
- ízlés szerint só
- 200 gramm aszalt gyümölcs (barack, datolya, mazsola)
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy mély serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, majd megpirítjuk rajta a csirkét. Megszórjuk a hagymával, a paradicsommal, az aszalt gyümölcsökkel, a fűszerekkel és a mézet is rácsorgatjuk. Alacsony lángon körülbelül egy órán át rotyogtatjuk, míg a hús egészen puha nem lesz. Kuszkusszal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/SóBors