
Marokkói mézes-paradicsomos csirke: 5 perc munka van csak vele

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér

Mennyei palacsinta muffinformában sütve: így még puhább és csábítóbb

Isteni, duplán sajtos töltött gomba: krémfehér sajt kerül a kalapokba

Aromás fűszerolajok házilag: öröm velük a főzés

Zöldséges pite gazdagon: szaftos ragu sül a ropogós tésztába
Meglepő dolog, mikor egy különleges ízesítésű, szokatlan ízpárokon alapuló étel belopja magát a mindennapokba, de éppen így történt ezzel a csodálatos recepttel a mi családunkban.
Claudia Roden az egyik legmenőbb közel-keleti szakácskönyvíró, a Guardian szerint minden idők legjobb szakácskönyvei közé tartoznak a művei. Ezt az ételt is az ő receptje ihlette, bár több ponton átalakult az évek során és egy átlagos hétköznapi család ízléséhez idomult. Valamivel enyhébb fűszerezésű, kevésbé édes, viszont többféle gyümölccsel készül az étel az én konyhámban.
Egyszerű, gyors, hétköznapi alapanyagok
Az a fantasztikus ebben a receptben, hogy három percnél több munka nincs vele: mindent egy serpenyőbe pakolunk, majd hagyjuk rotyogni. A köret is csupán egy mozdulat, hiszen a kuszkuszt csak forrázni kell.
Általában van itthon hozzá minden, aszalt gyümölcsök, passzírozott paradicsom, fűszerek, méz - ezek mind fellelhetők egy átlagos kamra polcain. Az elkészítés hétköznapi, a végeredmény viszont az édes-sós-savanyás ízek keveredésétől, a fűszeres-illatos szósztól nagyon is különleges.
Marokkói aszalt gyümölcsös-paradicsomos csirke

Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilogramm csirkecomb/mell
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szerecsendió
- 1 teáskanál fahéj
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- 7 deciliter passzírozott paradicsom
- ízlés szerint só
- 200 gramm aszalt gyümölcs (barack, datolya, mazsola)
- 3 evőkanál méz
Elkészítés:
Egy mély serpenyőt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, majd megpirítjuk rajta a csirkét. Megszórjuk a hagymával, a paradicsommal, az aszalt gyümölcsökkel, a fűszerekkel és a mézet is rácsorgatjuk. Alacsony lángon körülbelül egy órán át rotyogtatjuk, míg a hús egészen puha nem lesz. Kuszkusszal tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/SóBors