Illatos, házi fahéjas csiga: mascarponés mázzal lekenve a legfinomabb

fcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csodás fahéjas csiga könnyen elkészíthető, kezdő konyhatündérek is sikerrel megsüthetik. A finomság már az illatával elvarázsol, az íze pedig örökre rabul ejt.

Mi, magyarok imádjuk a kelt tésztákat, a belőlük készült süteményeket. Az egyik örök kedvenc a kakaós csiga. Amerikában is népszerű a péksütemény, csak ők nem kakaóval gazdagítják a tésztát, hanem fahéjjal.

Amerikában élő ismerőseim bűnös szenvedélye a fahéjas csiga. Az elbeszéléseik alapján ez az a finomság, amely annyira megbolondította őket, hogy felszaladt néhány nem kívánt kiló a süti miatt. Ott több változatban is készítik, népszerű pekándióval vagy fehér mázzal lekenve. Többen utóbbira esküsznek, én is közéjük tartozom, mascarponéval lekenve a sütemény fenomenális lesz! Ha te is szereted a kelt tésztát és a fahéj ízét, akkor feltétlen próbáld ki a finomságot!

Mascarponés-fahéjas csiga

fcsct

Hozzávalók 12 darabhoz

Tészta:

  • 2 dl langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 evőkanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 csipet
  • 2 darab tojássárgája
  • tejföl (opcionális) szükség szerint
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál olaj

Töltelék:

  • 2 evőkanál olvasztott vaj
  • 10 g fahéj
  • 200 g porcukor
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Máz:

  • 20 dkg mascarpone
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 darab citrom reszelt héja
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot, takarjuk le, 5-8 percig hagyjuk, hogy felfusson.

A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sóval.

A felfutott élesztőhöz adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a liszttel összedolgozva dagasszunk belőle fényes, rugalmas tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk a tésztához. Az összeállt tésztához dagasszuk hozzá a vajat is.

A begyúrt tésztát helyezzük tiszta edénybe, a tetejét kenjük le olajjal, takarjuk le, majd 1 óra alatt kelesszük a duplájára.

A megkelt tésztát nyújtsuk vékonyra, majd kenjük meg olvasztott vajjal.

A fahéjat a porcukorral keverjük össze, majd szórjuk a vajas tésztára.

A tésztát a hosszabb oldalától indulva tekerjük fel. A tésztát vágjuk egyforma, 1-2 ujjnyi vastag csigákra.

A csigákat szorosan pakoljuk egymás mellé vajjal kikent tepsire. Takarjuk le őket, és 20 percig pihentessük. Ezután toljuk 180 fokos sütőbe, és 15-20 perc (sütőtől függően néhány perccel több is lehet) alatt süssük aranybarnára.

A máz hozzávalót keverjük össze, majd kenjük a még meleg csigákra.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük