
Illatos, házi fahéjas csiga: mascarponés mázzal lekenve a legfinomabb

A csodás fahéjas csiga könnyen elkészíthető, kezdő konyhatündérek is sikerrel megsüthetik. A finomság már az illatával elvarázsol, az íze pedig örökre rabul ejt.
Mi, magyarok imádjuk a kelt tésztákat, a belőlük készült süteményeket. Az egyik örök kedvenc a kakaós csiga. Amerikában is népszerű a péksütemény, csak ők nem kakaóval gazdagítják a tésztát, hanem fahéjjal.
Amerikában élő ismerőseim bűnös szenvedélye a fahéjas csiga. Az elbeszéléseik alapján ez az a finomság, amely annyira megbolondította őket, hogy felszaladt néhány nem kívánt kiló a süti miatt. Ott több változatban is készítik, népszerű pekándióval vagy fehér mázzal lekenve. Többen utóbbira esküsznek, én is közéjük tartozom, mascarponéval lekenve a sütemény fenomenális lesz! Ha te is szereted a kelt tésztát és a fahéj ízét, akkor feltétlen próbáld ki a finomságot!
Mascarponés-fahéjas csiga

Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 2 dl langyos tej
- 1 csomag instant élesztő
- 1 evőkanál cukor
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojássárgája
- tejföl (opcionális) szükség szerint
- 10 dkg puha vaj
- 1 evőkanál olaj
Töltelék:
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 10 g fahéj
- 200 g porcukor
- vaj a tepsi kikenéséhez
Máz:
- 20 dkg mascarpone
- 4 evőkanál porcukor
- 1 darab citrom reszelt héja
Elkészítés:
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot, takarjuk le, 5-8 percig hagyjuk, hogy felfusson.
A lisztet szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe a sóval.
A felfutott élesztőhöz adjuk hozzá a tojássárgáját, majd a liszttel összedolgozva dagasszunk belőle fényes, rugalmas tésztát. Ha szükséges, 1-2 evőkanál tejfölt is adhatunk a tésztához. Az összeállt tésztához dagasszuk hozzá a vajat is.
A begyúrt tésztát helyezzük tiszta edénybe, a tetejét kenjük le olajjal, takarjuk le, majd 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
A megkelt tésztát nyújtsuk vékonyra, majd kenjük meg olvasztott vajjal.
A fahéjat a porcukorral keverjük össze, majd szórjuk a vajas tésztára.
A tésztát a hosszabb oldalától indulva tekerjük fel. A tésztát vágjuk egyforma, 1-2 ujjnyi vastag csigákra.
A csigákat szorosan pakoljuk egymás mellé vajjal kikent tepsire. Takarjuk le őket, és 20 percig pihentessük. Ezután toljuk 180 fokos sütőbe, és 15-20 perc (sütőtől függően néhány perccel több is lehet) alatt süssük aranybarnára.
A máz hozzávalót keverjük össze, majd kenjük a még meleg csigákra.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!