Mascarponés-krumplis pizza - Furán hangzik, de eszméletlenül finom

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A római pizza egészen más, mint a nápolyi, voltaképpen egy másik étel. Nem csupán azért, mert nem kerek, hanem szögletes, és nem is azért, mert állva, utcán esszük, és nem pedig étteremben, asztalnál, késsel-villával.

Olaszországban sokkal többféle pizza létezik, mint amit itthon ismerünk, a feltétek változatai pedig nem az ananászos, csülkös, mexikóis és ehhez hasonló kínálat mentén mozognak, hanem egészen más, nálunk szinte teljesen ismeretlen variációkban teljesednek ki. Az, hogy egy pizza alapja fehér legyen és sajt egyáltalán ne kerüljön rá, teljes abszurdumnak tűnhet első hallásra, de mégsem az.

Ezen a pizzán mascarpone és vékonyra szeletelt krumpli van - egy kevés rozmaringgal. Annyira olcsó, egyszerű, és mégis olyan forradalmian új élmény, hogy az ember minden egyes falatnál nagyobb és nagyobb megdöbbenéssel konstatálja, hogy imádja.

A pizzatészta alapreceptjét itt írtam le, itt annyi a különbség, hogy alá és fölé is kerül olívaolaj, és nem muszáj hajszálvékonynak lennie, a lényeg, hogy rusztikus legyen. Fontos, hogy a krumpli ne csak megpuhuljon, hanem itt-ott ropogós csipszként pöndörödjön fel a pizzán, akkor lesz az igazi. Ehhez szerencsére nem kell se elősütni, se előfőzni, elég fél órára langyos, sós vízbe áztatni.

Mascarponés-krumplis pizza

mascarponés krumplis pizza

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 0.5 kilogramm pizzatészta
  • 2 darab krumpli
  • 200 gramm mascarpone
  • ízlés szerint rozmaring
  • ízlés szerint
  • 3 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A feljebb linkelt recept alapján pizzatésztát készítünk, két részre osztjuk. A pizza sütése előtt egy-fél órával meghámozzuk a krumplit, és mandolinnal vagy zöldséghámozóval, esetleg késsel nagyon vékony szeletekre szeljük. Egy nagy tálba langyos vizet öntünk, alaposan sózzuk, és ebbe tesszük a krumpliszeleteket. A sütőt maximumra forrósítjuk. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral, kikenjük olívaolajjal, és tíz ujjal elegyengetjük rajta a tésztát úgy, hogy kitöltse az egész tepsit. Megkenjük a mascarpone felével. Egyenletesen befedjük krumpliszeletekkel, rozmaringot morzsolunk a tetejére, majd lecsepegtetjük olívaolajjal. A forró sütőben kb. tíz perc alatt fog megsülni. A másik tésztával ugyanígy teszünk.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük