
Amit az otthoni pizzasütésről tudni érdemes: az élesztő mennyisége nagyon nem mindegy
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós

Fűszeres répatorta másként: készíts belőle pufi palacsintát

Leveles tésztás húsos batyu: húsvéti reggelinek is tökéletes

Mascarponés, gyümölcsös piskótatekercs: így nem törik meg a tészta

Így készül a görög fonott kalács: húsvétra kötelező

C-vitamin a tányéron: tavaszi immunerősítés okosan
A rejtélyt, hogy miért rossz a rendelt pizza, már sokan megfejtették. Azért, mert a pizza, még akkor is, ha az csodálatos minőségű, gonddal elkészített, útközben kihűl. A tészta gumis állagú lesz, a sajt elkezd szilárdulni, a paradicsomszósz hideg lesz.
A lényeg vész el. Éppen ezért még a legegyszerűbb tésztával készített, leggyorsabban összedobott pizza is fényévekkel jobb lesz a házhoz szállított példányokhoz képest. Ennek nem csak az az oka, hogy magunknak állíthatjuk össze, mi legyen benne és rajta, hanem az is, hogy a sütőből kivéve azonnal, forrón megehetjük, mert úgy az igazi.
A pizzatészta nagyon egyszerű és csodálatosan alkalmazkodó. Ha egyszer begyúrtuk, napokig eláll a hűtőben anélkül, hogy bármi nagyobb baja lenne. Elég tehát, ha annyit tervezünk, hogy a héten valamelyik nap pizzát ennénk vacsorára, és innentől kezdve már lehetünk spontánok. Hiszen a kész tésztától már csak húsz perc választ el a tálalásig.
A paradicsomszósz is előkészíthető, a többi hozzávalót pedig már csak szeletelni kell. A pizzához ugyanazt a szószt használom, amit a tésztához, csak valamivel tovább forralom, hogy kissé besűrűsödjön. A recept itt található hozzá. Ez egy sima Margherita, mert szerintem nem is kell ennél több, de aki szeretné, tehet rá bármit, amit jónak lát - a fenti képen a gyerekek kedvéért szalámis látható.
A tészta annál jobb lesz, minél kevesebb élesztőt teszünk bele és minél tovább kelesztjük. Az is sokat dob rajta, ha van otthon pizzalisztünk, vagy kenyérlisztünk, de még finomlisztből is jobb lesz minden rendelt verziónál. A mostani egy lassú pizzatészta recept, olyan, amit arra az esetre készítünk elő, ha nincsenek pontos terveink a pizzával. Például ha valaki van olyan ügyes, hogy heti menütervet készít vasárnap, akkor nyugodtan bekészítheti ezt a tésztát, aztán egyik este a hét folyamán előkaphatja, és megsütheti. Ez a tészta annyira jó, hogy már valóban csak egy kemence választja el a tökéletestől, de olyanunk sajnos még nincs itthon, így be kell érjünk a maximummal, amit a sütőnk nyújtani tud.
Házi pizza

Hozzávalók -+ adaghoz
- 3 dl víz
- 1 csipet száraz élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 tk. só
- 5 dl paradicsomszósz
- 3 csomag mozzarella
- 1 marék bazsalikom
- 1 ek. olíva olaj
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/Só&Bors