Amit az otthoni pizzasütésről tudni érdemes: az élesztő mennyisége nagyon nem mindegy

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rejtélyt, hogy miért rossz a rendelt pizza, már sokan megfejtették. Azért, mert a pizza, még akkor is, ha az csodálatos minőségű, gonddal elkészített, útközben kihűl. A tészta gumis állagú lesz, a sajt elkezd szilárdulni, a paradicsomszósz hideg lesz.

A lényeg vész el. Éppen ezért még a legegyszerűbb tésztával készített, leggyorsabban összedobott pizza is fényévekkel jobb lesz a házhoz szállított példányokhoz képest. Ennek nem csak az az oka, hogy magunknak állíthatjuk össze, mi legyen benne és rajta, hanem az is, hogy a sütőből kivéve azonnal, forrón megehetjük, mert úgy az igazi.

A pizzatészta nagyon egyszerű és csodálatosan alkalmazkodó. Ha egyszer begyúrtuk, napokig eláll a hűtőben anélkül, hogy bármi nagyobb baja lenne. Elég tehát, ha annyit tervezünk, hogy a héten valamelyik nap pizzát ennénk vacsorára, és innentől kezdve már lehetünk spontánok. Hiszen a kész tésztától már csak húsz perc választ el a tálalásig.

A paradicsomszósz is előkészíthető, a többi hozzávalót pedig már csak szeletelni kell. A pizzához ugyanazt a szószt használom, amit a tésztához, csak valamivel tovább forralom, hogy kissé besűrűsödjön. A recept itt található hozzá. Ez egy sima Margherita, mert szerintem nem is kell ennél több, de aki szeretné, tehet rá bármit, amit jónak lát - a fenti képen a gyerekek kedvéért szalámis látható.

A tészta annál jobb lesz, minél kevesebb élesztőt teszünk bele és minél tovább kelesztjük. Az is sokat dob rajta, ha van otthon pizzalisztünk, vagy kenyérlisztünk, de még finomlisztből is jobb lesz minden rendelt verziónál. A mostani egy lassú pizzatészta recept, olyan, amit arra az esetre készítünk elő, ha nincsenek pontos terveink a pizzával. Például ha valaki van olyan ügyes, hogy heti menütervet készít vasárnap, akkor nyugodtan bekészítheti ezt a tésztát, aztán egyik este a hét folyamán előkaphatja, és megsütheti. Ez a tészta annyira jó, hogy már valóban csak egy kemence választja el a tökéletestől, de olyanunk sajnos még nincs itthon, így be kell érjünk a maximummal, amit a sütőnk nyújtani tud.

Házi pizza

DSC 4308

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 deciliter víz
  • 1 csipet száraz élesztő
  • 500 gramm liszt
  • 1 teáskanál
  • 0.5 liter paradicsomszósz
  • 3 csomag mozzarella
  • 1 marék bazsalikom
  • 1 evőkanál olíva olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az enyhén langyos vízben elkeverjük az élesztőt és néhány percig állni hagyjuk. A tálba tesszük a lisztet és a sót, majd beleöntjük az élesztős vizet. Kézzel vagy géppel elkeverjük, míg össze nem áll, majd addig gyúrjuk, míg ruganyos, sima felületű nem lesz. Ekkor hozzáadjuk az olajat, és addig gyúrjuk, míg mindent magába nem szívja. Szobahőmérsékleten 12 órát hagyjuk kelni, majd vagy felhasználjuk, vagy hűtőbe tesszük és a következő 2-3 napban bármikor felhasználhatjuk. Sütés előtt bő félórával előmelegítjük a sütőt a maximumra. Két részre osztjuk a tésztát. Lisztezett felületre borítjuk, és nagyon vékonyra nyújtjuk. áttesszük egy sütőlapra. Megkenjük a paradicsomszósszal, sajtszeleteket teszünk rá, vagy mást, amire vágyunk, és a forró sütőbe toljuk. A 250 fokos sütőben körülbelül 10 perc kell egy pizzának, de érdemes odafigyelni.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük