Krémes grúz sütemény mézes tésztalapokkal és krémsajtos töltelékkel: ez a medok

Medok2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha Grúz területre tévednél és nem tudnád milyen sütit kóstolj meg, akkor essen a medokra a választásod! Akkor sincs baj, ha nem terveztél utazást, mert otthon is simán elkészítheted ezt a puha, kilenc rétegből álló krémes sütit.

A grúz gasztronómia egyik csúcspontja egészen biztosan a medok névre hallgató krémes desszert. 10 darab mézes tésztalapból és egy nagy adag krémsajtos-sűrített tejes töltelékből áll össze a gyönyörű építmény.

A látványos, isteni finom édesség igazi kalóriabomba, úgyhogy kicsit tegyük félre a fogyókúránkat, ha ezt készítjük. Formája és rétegessége miatt egy születésnapi asztalon is megállja a helyét, egy darab 18 cm-es átmérőjű csoda jön ki ebből az adagból. 

Medok

Medok

Hozzávalók 1 darabhoz

A tésztalapokhoz

  • 40 gramm vaj
  • 3 evőkanál méz
  • 200 gramm cukor
  • 3 darab tojás
  • 520 gramm liszt
  • 2 teáskanál sütőpor

A krémhez

  • 230 gramm puha vaj
  • 230 gramm natúr krémsajt
  • 300 gramm cukrozott sűrített tej
  • 120 milliliter tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a vajat, a mézet és a cukrot összemelegítjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és az egészet a mézes masszához keverjük. A tésztát fóliával letakarjuk, és hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.

Mikor a tészta már formázható, lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 10 db 18 átmérőjű kört vágunk ki belőle. (A leeső tésztarészeket újra összegyúrjuk). A lapokat és a megmaradt tésztarészeket sütőpapíros tepsin, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 10-12 perc alatt.

A krémhez a vajat habosra keverjük a krémsajttal, majd belekeverjük a sűrített tejet és a habbá vert tejszínt. 9 lapot egymásra rétegezünk a krémmel. A 10. lapot és a maradék sült tésztákat összetörjük és megszórjuk vele a torta tetejét. Egy napot a hűtőben pihentetjük szeletelés előtt.

Ha maradnál a klasszikus vonalon, készítsd el ezt az isteni házi krémest.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük