Krémes grúz sütemény mézes tésztalapokkal és krémsajtos töltelékkel: ez a medok
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Így készíts otthon dubaji pisztáciás csokit: gasztroajándéknak is tökéletes
Krémes, mexikói forró csoki: pikáns fűszer is kerül bele
Fűszeres narancslekvár: nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Ropogósra sült tört burgonya: parmezán pirul a tetején
Zselés szaloncukrokat teszteltünk: nem a legdrágább győzött
Ha Grúz területre tévednél és nem tudnád milyen sütit kóstolj meg, akkor essen a medokra a választásod! Akkor sincs baj, ha nem terveztél utazást, mert otthon is simán elkészítheted ezt a puha, kilenc rétegből álló krémes sütit.
A grúz gasztronómia egyik csúcspontja egészen biztosan a medok névre hallgató krémes desszert. 10 darab mézes tésztalapból és egy nagy adag krémsajtos-sűrített tejes töltelékből áll össze a gyönyörű építmény.
A látványos, isteni finom édesség igazi kalóriabomba, úgyhogy kicsit tegyük félre a fogyókúránkat, ha ezt készítjük. Formája és rétegessége miatt egy születésnapi asztalon is megállja a helyét, egy darab 18 cm-es átmérőjű csoda jön ki ebből az adagból.
Medok
Hozzávalók 1 darabhoz
A tésztalapokhoz
- 40 gramm vaj
- 3 evőkanál méz
- 200 gramm cukor
- 3 darab tojás
- 520 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
A krémhez
- 230 gramm puha vaj
- 230 gramm natúr krémsajt
- 300 gramm cukrozott sűrített tej
- 120 milliliter tejszín
Elkészítés:
A tésztához a vajat, a mézet és a cukrot összemelegítjük, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és az egészet a mézes masszához keverjük. A tésztát fóliával letakarjuk, és hűtőben hagyjuk teljesen kihűlni.
Mikor a tészta már formázható, lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, és 10 db 18 átmérőjű kört vágunk ki belőle. (A leeső tésztarészeket újra összegyúrjuk). A lapokat és a megmaradt tésztarészeket sütőpapíros tepsin, 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük kb. 10-12 perc alatt.
A krémhez a vajat habosra keverjük a krémsajttal, majd belekeverjük a sűrített tejet és a habbá vert tejszínt. 9 lapot egymásra rétegezünk a krémmel. A 10. lapot és a maradék sült tésztákat összetörjük és megszórjuk vele a torta tetejét. Egy napot a hűtőben pihentetjük szeletelés előtt.
Ha maradnál a klasszikus vonalon, készítsd el ezt az isteni házi krémest.
Fotó: Street Kitchen