
Megfázás és köhögés ellen is hatásos a hagymatea: a zöldség héjából is készülhet a gyógyital

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
Az ősi gyógyitalt a régiek nagy becsben tartották, megfázás idején gyakran készítették vírus- és baktériumölő hatása miatt.
A hagymát nem csak főzésnél és sütésnél érdemes használni, a régiek gyógyászati célokra alkalmazták. A népgyógyászat főként nátha, hurutos, légúti betegségek kezelésére ajánlja, de magas vérnyomásnál vagy emésztőrendszeri problémáknál is megoldást jelenthet.
Mivel baktérium- és vírusölő, tartalmaz C-, B1-, B2-vitamint, ezért nátha idején érdemes kipróbálni a hagymateát. Az ősi gyógyitalt valaki csak a hagyma héjából, de olyan is akad, aki a húsából készíti, én azonban minden részét hasznosítom. A kész tea mindenféle ízesítő nélkül is iható, mivel azonban a méz is tele van minden jóval, bátran tehetsz belőle az italba.
Ahány ház, annyi szokás
A gyógyital izgalmas változatokban készülhet. Sokan cukrot is karamellizálnak hozzá, hogy édesebb legyen, de olyan receptet is találni, amelyben a gyömbér is főszereplő.
Megfázás elleni hagymatea

Hozzávalók 2 pohárhoz
- 1 fej vöröshagyma
- 0.5 liter víz
- hársméz ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát mossuk meg, a héját hagyjuk rajta, vágjuk félbe, de egészben is maradhat. Fél liter vízzel öntsük fel, majd alacsony lángon főzzük 30 percig, az elpárolgott vizet pótoljuk.
Az elkészült teát leszűrve, ízlés szerint mézzel ízesítve fogyasszuk.
Fotó: Getty Images