Meggyes-mákos zabgolyó – Egészséges és gyors desszert sütés nélkül

2
Nyomtatás
mákos zabpelyhes golyó cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A kekszgolyó a legnépszerűbb sütés nélküli édes falatka, ez a változat kicsit egészségesebben, zabpehellyel készül.

Nincs vendégség vagy baráti összejövetel kókuszgolyó nélkül, ez az az édesség, amelyik a leggyorsabban fogy az asztalról, és amiből szinte lehetetlen eleget készíteni. Az elkészítése roppant egyszerű, össze kell gyúrni az alapanyagokat, pihentetni, és máris szervírozható az édesség. Ez a recept is variálható, van, aki tesz a közepébe meggyet, van, aki nem, a végeredmény mindig siker.

Gondolni kell az édességszerető, de kicsit egészségtudatosabb emberekre is, szerencsére számukra is léteznek alternatívák. Naná, hogy a zabpehely, amely a keksszel ellentétben lassan felszívódó szénhidrát. Cukor helyett méz kerül bele, ami a reszelt almával együtt gondoskodik a szaftosságáról, a csavar pedig a mák benne. Már csak a meggy hiányzik a közepéről, de az is kerül bele. 

Meggyes-mákos zabgolyó

mákos zabpelyhes golyó recept

Hozzávalók 10 adaghoz

  • 150 gramm zabpehely (apró szemű)
  • 4 evőkanál méz
  • 50 gramm mák (őrölt)
  • 2 darab alma
  • 150 gramm meggy
Recept idők

Elkészítés:

Az almát hámozzuk meg, reszeljük le. A hozzávalókat - a meggy kivételével - gyúrjuk össze. Pihentessük negyed órát a masszát, majd készítsünk belőle golyókat. Ha kicsit száraznak találjuk, tehetünk hozzá mézet, vagy önthetünk hozzá a meggy levéből. Kicsit lapítsuk le a golyókat, tegyünk mindegyik közepére egy-egy szem meggyet, majd gyúrjunk belőlük ismét golyókat. Tegyük hűtőszekrénybe pihenni. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon