Mennyei lazac-Wellington az ünnepi asztalra: mutatós és gyorsan készül

4
Nyomtatás
lazac-wellington
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A Wellington szó hallatán valószínűleg neked is a bélszín ugrik be elsőre, ezúttal azonban lazacra cseréltük, és spenótos, fetás töltelékkel pakoltuk meg azt a bizonyos leveles tésztát.

A Wellington, noha bélszínnel készül az eredeti, lazacos változatban készítve is tökéletes választás az ünnepekre. A hal mellé egy finom, krémes, spenótos, fetás és dijoni mustáros töltelék is készül, amely átjárja az aranybarnára sült tésztát. 

Ez a fogás egy elegáns, mégis letisztult költemény, amely az ízlelőbimbók mellett a családot és a barátokat is lenyűgözi.

Mennyei lazac-Wellington

lazac-wellington

Hozzávalók 2 személyre

A lazac- Wellingtonhoz:

  • 340 g lazacfilé
  • 0.25 tk.
  • 0.25 tk. bors
  • 80 g majonéz
  • 2 ek. dijoni mustár
  • 1 tk. oregánó
  • 1 tk. bazsalikom
  • 1 tk. kapor
  • 1 tk. citromhéj
  • 0.5 tk. kakukkfű
  • 40 g feta sajt
  • 200 g spenót
  • 1 csomag leveles tészta
  • 1 db tojás
  • 1 ek. víz

A tálaláshoz:

  • 1 db citrom
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.

A bőr nélküli lazacfilét tegyük papírtörlőre, majd ha szárazra itattuk, sózzuk és borsozzuk be ízlés szerint.

Ha friss zöldfűszereket használunk, öblítsük le őket, majd tegyük papírtörlőre, végül pedig aprítsuk fel.

A biocitrom héját reszeljük le.

Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a mustárt, a friss vagy szárított oregánót, bazsalikomot, kaprot, a citromhéjat és a kakukkfüvet.

A kész keverék felét tegyük félre a tálaláshoz.

A másik felével kenjük meg a lazac tetejét.

A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vagy az ujjainkkal egyengessük el, ha túl vastag lenne.

A spenótot, ha fagyasztottat használunk, akkor engedjük fel és csepegtessük le. Ha frisset, akkor egy serpenyőben 1 evőkanál vajon pároljuk meg pár perc alatt, amíg összeesik.

A kész spenótot tegyük rá a leveles tészta közepére, majd morzsoljuk rá a feta sajtot is. Ezután a lazacot a megkent felével fordítsuk rá a spenótra.

A tojást enyhén verjük fel a vízzel egy kis tálban.

A tészta széleit kenjük meg vele, hogy a tészta össze tudjon majd ragadni, és nehogy kifolyjon belőle a töltelék.

A tészta megkent széleivel csomagoljuk be a lazacot. Először a két hosszanti oldalát hajtogassuk egymásra, végül a rövidebb végeit.

Csípjük össze a tészta széleit, majd fordítsuk meg, hogy a „varratok” a hasán legyenek.

A felső oldalát is kenjük meg a tojással, majd vágjunk rá néhány hosszanti rést, amin keresztül a forró gőz majd távozhat.

Előmelegített sütőben süssük aranybarnára kb. 35-40 perc alatt a lazac-Wellingtont, majd ha kész, hagyjuk néhány percig a pulton hűlni.

Tálaláshoz kínáljuk mellé az elkészített szószt és néhány citromszeletet.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon