Krémes, tejszínes-spenótos mártásban sült lazacfilé – Egészséges és gyors fogás
A lazac könnyen elkészíthető, alig igényel fűszerezést és rendszeres fogyasztásával az egészségedet is véded.
A Wellington, noha bélszínnel készül az eredeti, lazacos változatban készítve is tökéletes választás az ünnepekre. A hal mellé egy finom, krémes, spenótos, fetás és dijoni mustáros töltelék is készül, amely átjárja az aranybarnára sült tésztát.
Ez a fogás egy elegáns, mégis letisztult költemény, amely az ízlelőbimbók mellett a családot és a barátokat is lenyűgözi.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd tegyük félre.
A bőr nélküli lazacfilét tegyük papírtörlőre, majd ha szárazra itattuk, sózzuk és borsozzuk be ízlés szerint.
Ha friss zöldfűszereket használunk, öblítsük le őket, majd tegyük papírtörlőre, végül pedig aprítsuk fel.
A biocitrom héját reszeljük le.
Egy kis tálban keverjük össze a majonézt, a mustárt, a friss vagy szárított oregánót, bazsalikomot, kaprot, a citromhéjat és a kakukkfüvet.
A kész keverék felét tegyük félre a tálaláshoz.
A másik felével kenjük meg a lazac tetejét.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, vagy az ujjainkkal egyengessük el, ha túl vastag lenne.
A spenótot, ha fagyasztottat használunk, akkor engedjük fel és csepegtessük le. Ha frisset, akkor egy serpenyőben 1 evőkanál vajon pároljuk meg pár perc alatt, amíg összeesik.
A kész spenótot tegyük rá a leveles tészta közepére, majd morzsoljuk rá a feta sajtot is. Ezután a lazacot a megkent felével fordítsuk rá a spenótra.
A tojást enyhén verjük fel a vízzel egy kis tálban.
A tészta széleit kenjük meg vele, hogy a tészta össze tudjon majd ragadni, és nehogy kifolyjon belőle a töltelék.
A tészta megkent széleivel csomagoljuk be a lazacot. Először a két hosszanti oldalát hajtogassuk egymásra, végül a rövidebb végeit.
Csípjük össze a tészta széleit, majd fordítsuk meg, hogy a „varratok” a hasán legyenek.
A felső oldalát is kenjük meg a tojással, majd vágjunk rá néhány hosszanti rést, amin keresztül a forró gőz majd távozhat.
Előmelegített sütőben süssük aranybarnára kb. 35-40 perc alatt a lazac-Wellingtont, majd ha kész, hagyjuk néhány percig a pulton hűlni.
Tálaláshoz kínáljuk mellé az elkészített szószt és néhány citromszeletet.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu