Mennyei profiterol fánktésztából: egyszerűbb, mint gondolnád

5
Nyomtatás
Vegan-profiterol-fankgolyo-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hagyományos olasz profiterollal szemben ez a desszert fánktésztából készül, így sokkal egyszerűbben és biztosabban elkészítheted a kedvenc farsangi nassolnivalódat.

A hagyományos olasz profiterol – a képviselőfánkhoz és az Ekler-fánkhoz hasonlóan – az úgynevezett égetett tésztából készül, amely rendkívül macerás, és időnként még a leggyakorlottabb cukrászoknak is képes fejtörést okozni. Ha azonban odáig vagy a mennyei krémes desszertért, de megkímélnéd magad a hosszas sütési időtől, akkor ez a recept neked szól: a tésztája ugyanis fánktészta, és abból is az egyszerűbb, sütőporos változat.

Ebbe jön a vaníliás-kókuszkrémes töltelék, és persze az elengedhetetlen csokiöntet. A desszert teljesen növényi alapanyagokból készül, így tej- és tojásallergiásként is biztonsággal fogyaszthatod, és vegán étrendbe is beilleszthető.

Mennyei profiterol

Vegan-profiterol-fankgolyo

Hozzávalók 20 darabhoz

A tésztához:

  • 5 ek biomargarin
  • 120 ml mandulaital
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 250 g finomliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 csipet
  • 50 g cukor
  • bő olaj a sütéshez

A krémhez:

  • 300 ml sűrű kókuszkrém vagy más növényi krém (habosítható)
  • 50 ml Baileys Almande vagy más vegán likőr
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 2 ek porcukor

A csokiöntethez:

  • 100 g tejmentes étcsoki
  • 200 ml mandulaital
  • 2 ek juharszirup
Recept idők

Elkészítés:

A növényi italt, a margarint és a vaníliát mérjük egy kisebb hőálló edénybe, és alacsony hőfokon olvasszuk össze őket. 

Egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd öntsük hozzá a margarinos tejet, és egy spatulával keverjük összeálló tésztává.

Lisztezzük be a kezünket, és formázzunk 2-3 teáskanálnyi golyókat a masszából. Helyezzük őket egy belisztezett felületre vagy sütőpapírra.

Hevítsük fel az olajat, és ha egészen forró, óvatosan helyezzük bele a golyókat. Egyszerre ne zsúfoljuk túl az edényt, hogy a fánkoknak legyen helyük megduzzadni, és könnyebb legyen a forgatás is. Közepes hőfokon süssük őket 3-4 percig, vagy ameddig szép aranybarnák nem lesznek. Félidőnél forgassuk meg őket.

Szedjük papírtörlőre, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben készítsük el a krémet. Adjunk minden hozzávalót egy nagyobb tálba, majd addig habosítsuk, amíg tejszínhabállagú lesz. Ha elkészült, tegyük hűtőbe.

A csokiöntethez adjuk a növényi italt, a juharszirupot és az étcsokit egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon, kevergetés mellett hevítsük fel. Nem kell, hogy felforrjon, amint a csoki elolvadt, vegyük le a tűzről.

Vágjuk félbe a fánkokat, majd egy habzsák vagy kiskanál segítségével gazdagon töltsük meg a vaníliás krémmel. 

Helyezzük őket tányérra, formázzunk belőlük piramist, és öntsük le a csokoládészósszal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon