![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Látványos Ekler-fánk krémes vaníliatöltelékkel – Így készítve lesz tökéletes az égetett tészta
![efcover](https://kep.index.hu/1/0/3444/34444/344440/34444079_2637191_f40ab8bcd3a4670db3da9eff7a00806d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A francia sütemény égetett tésztából készül, sütés után a belsejének szép üregesnek, levegősnek kell lennie, ide kerül majd a vaníliás töltelék.
A látványos sütemény legismertebb változatában vaníliás tölteléket és csokimázat kap. Természetesen más ízvilággal is készülhet, például csokis vagy pisztáciás töltelékkel, bevonatnak pedig karamell és porcukor kerülhet a tésztára. Hagyományosan készítve a tészta alján egy kis rést kell kialakítani, amibe habzsák segítségével bele kell tölteni a krémet, de ketté is is lehet vágni, úgy tölteni meg, a tetőt pedig, mintha csak szendvicse készülne, rátenni a végén. Az Ekler a fánkok királynője, olyan finom, hogy percek alatt el fog fogyni.
Amire érdemes figyelni
Az égetett tészta még a legügyesebb cukrászoknak is feladja a leckét. A készítésénél pontosan kell kimérni a tészta hozzávalóit, egy kis tévedés is elég, hogy nedvesebb legyen a kelleténél, és akkor a massza összeesik. Az Eklernek szép aranybarnára kell sülnie, ezért ügyelni kell, alaposan meg kell vizsgálni a fánk alapját - ha a tésztán lévő repedések világosabbak, akkor a közepe még nyers, ezért ilyenkor a sütő hőmérsékletét csökkenteni kell, majd visszatenni néhány percre.
Ekler-fánk
![efct](https://kep.index.hu/1/0/3444/34444/344440/34444035_c02804a99fd840fd144805d500d45db0_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
A tészta:
- 5 dekagramm vaj
- 1 csipet só
- 2 teáskanál cukor
- 7.5 dekagramm liszt
- 2 darab tojás
- vaj a tepsi kikenéséhez
- 1 darab tojás a kenéshez
A töltelék:
- 2.5 deciliter tej
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 darab tojássárgája
- 6 dekagramm cukor
- 1.5 evőkanál liszt
- 1.5 evőkanál étkezési keményítő
Bevonat:
- 10 dekagramm ét- vagy tejcsoki
- 4 evőkanál habtejszín vagy tej
Elkészítés:
A tészta:
A tepsit vajjal kenjük ki, tegyük hűtőbe.
A vajat a sóval és cukorral tegyük lábasba, forrósítsuk fel, majd mikor felforrt, szitáljuk bele a lisztet. Kis láng felett fakanállal addig keverjük a masszát, míg egy nagy tömbbé (golyóvá) áll össze, teljesen elválik az edény falától. Ekkor vegyük le a tűzhelyről, a tésztát tegyük keverőtálba. A tojásokat külön edénybe habarjuk össze, majd apránként csurgatva, fakanállal keverjük a masszába. Ha jól dolgoztunk, sima, fényes, nyúlós tésztát kapunk, amit habzsákba tudunk tölteni.
A tészta sütése előtt vegyük ki a tepsit a hűtőből, a masszát töltsük habzsákba, majd nyomjunk 8-10 centiméter hosszú csíkokat a sütőlemezre. A fánk alapját felvert tojással óvatosan kenjük meg, de csak a tetejét, az oldalára ne kerüljön! A tészták tetejét villával, hosszanti irányban óvatosan csíkozzuk be, de ezt a mozzanatot akár el is hagyhatjuk. A tepsit toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe, 30-35 perc alatt süssük aranybarnára a tésztát.
A töltelék:
Öntsük kis edénybe a tejet és a vaníliát, forraljuk fel. A tojássárgákat cukorral keverjük ki, majd a lisztet és a keményítőt is forgassuk bele. A tej felét öntsük a tojásos keverékre és keverjük csomómentesre, majd a maradék tejhez öntsük vissza, kis láng felett folyamatosan kevergetve forraljuk újra fel, utána húzzuk félre és hagyjuk hűlni. Időnkét azért nézzünk rá és keverjük meg, nehogy bebőrösödjön.
Bevonat:
A csokit törjük vagy vágjuk tálba. A tejszínt külön edényben forraljuk fel, majd öntsük a csokira és keverjük selymesre.
Összerakás:
A kihűlt fánkok végén, hegyes késsel óvatosan fúrjunk lyukat. A kihűlt krémet töltsük habzsákba, a csőrét illesszük a tésztán kialakított lyukhoz, majd az üreges belsejét töltsük meg a krémmel. Miközben a töltést végezzük, a fánk legyen a kezünkben, és csak addig adagoljuk a krémet, míg a tészta tágulni kezd, ezt látni és érezni fogjuk. A kitüremkedő krémet töröljük le a fánkról. A csokibevonatot keskeny pengéjű késsel simítsuk el a fánk tetején, várjunk, míg a máz megdermed, utána fogyasztható.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!