
Zsenge káposzta sütőben sütve: tésztával is összekeverheted
A káposztasteak szuper köret, de káposztás tészta is készülhet belőle, amely sokkal finomabb lesz, mint a jól megszokott változat.
A karácsonyi asztalnál a különleges és ízletes fogások, a levesek, a sültek mindig kiemelt szerepet kapnak. Nem lenne teljes az ünnepi hangulat ínycsiklandó köretek nélkül. A néha kicsit nehezebb fogások mellé a könnyű, ízletes zöldséges ételek remekül illenek.
Télen is összeválogathatsz jobbnál jobb zöldségeket, a lényeg, hogy minél színesebbek legyenek. Ilyenkor is könnyen juthatsz répához, kelbimbóhoz, céklához, krumplihoz. Mindegyiket feldobhatod izgalmas fűszerezéssel és mézes, fokhagymás szósszal.
A sütőben a zöldségek megkaramellizálódnak, és még édesebbé válnak.
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
Hámozzuk meg, mossuk meg és vágjuk fel a különböző zöldségeket egyenlő nagyságú darabokra, majd rendezzük őket egy tepsibe. Locsoljuk meg az olívaolajjal, szórjuk rá a zöldfűszereket, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze alaposan, hogy a fűszerek és az olaj egyenletesen bevonják a zöldségeket.
Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe, és süssük 20-25 percig, vagy amíg a zöldségek elkezdenek barnulni, belül pedig puhák lesznek.
Egy kis tálban keverjük össze a mézet, a zúzott fokhagymát, az olívaolajat és a frissen facsart citromlevet.
Amikor a zöldségek megsültek, vegyük ki a sütőből, és locsoljuk meg az elkészített mézes-fokhagymás öntettel. Süssük még további 5-7 percig, és tálaljuk melegen, friss zöldfűszerekkel megszórva.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu