
Mézes-narancsos mázzal sült csirkemell: így biztosan nem szárad ki a hús

Nem csak a kacsához illik a narancs, csirkemellel is nagyon jól működik, mézes mázként lesz a legfinomabb.
Ritkán készítesz csirkemellet, mert félsz, hogy száraz, unalmas sült kerül ki a sütőből? Próbáld ki az alábbi receptet, nagyon szaftos és ízletes lesz a csirke.
Ehhez több dolog is hozzájárul: egyrészt egész, csontos csirkemellel érdemes dolgozni, másrészt folyamatosan kenegetni kell sütés közben, hogy ne száradjon ki. Magát a mellet is fűszerezd be alaposan, majd kend le az ízletes mázzal, amelytől nem csak finomabb, szaftosabb is lesz.
A recept combbal, sőt, egész csirkével is működik, utóbbi esetben természetesen több időre lesz szükség.
Mézes-narancsos csirkemell

Hozzávalók 2 darabhoz
Hús:
- 1 db egész csirkemell (csontos)
- 40 g vaj
- 0.5 tk füstölt paprika
- 0.5 tk chilipor
- 1 tk fokhagymapor
- 0.5 tk rozmaring
- 0.5 tk kakukkfű
- ízlés szerint só, bors
Máz:
- 250 g méz
- 1 db bionarancs
- 60 ml almaborecet
- 1 ek dijoni mustár
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A máz hozzávalóit keverjük össze. A mézet, ha szükséges, olvasszuk meg. A narancsnak reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét (kb. 120 ml kell).
A csirkemellet vágjuk félbe.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki egy tepsit alufóliával.
A csirkemelleket kenjük le olvasztott vajjal, majd fűszerezzük mindkét oldalukat. Tegyük őket a tepsire. Kenjük le őket a máz egy részével.
Toljuk a sütőbe 20 percre. Utána még kb. 20-30 percig süssük, de minden 10. percben kenjük át a mázzal a húst. Ha elkészült, hagyjuk 10 percig pihenni, mielőtt kínálnánk. A maradék mázzal meglocsolva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!