Egészben sült, ropogós csirke: a fejedelmi fogás együtt sül a körettel

escscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az egészben sült csirke szemet gyönyörködtető, ízletes fogás, amit nem csak ünnepnapokon, hétvégén is érdemes az étkezőasztal közepére helyezni.

Az egyben sült csirke látványa mindig meghozza az ember étvágyát, hisz tényleg mutatós, nagyon étvágygerjesztő ételről van szó. Az egyben sült láttán azt gondolná az ember, biztos nagyon nehéz elkészíteni, pedig valójában nem kell sok energiát az elkészítésébe fektetni. Sőt, ha nagy tepsibe kerül a szárnyas, a sütési idő felénél a köret is mellé pakolható - krumpli vagy más zöldség -, így jóval kevesebb mosogatnivaló marad a főzés után.

Az egyben sült csirke akkor a legfinomabb, ha a bőre jó ropogós, a húsa pedig szaftos. A csibe bőre a vajtól lesz szép fényes és ropogós, ezért bátran lehet használni, csodálatosan finom lesz tőle. Nagyon puha vajba érdemes keverni a fűszereket, majd ezt kell beledörzsölni a húsba, bőrbe. A csibe belsejébe citromot vagy almát érdemes tenni, de remekül illik hozzá a rozmaring is. 

Egészben sült csirke

escsct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 kilós egész csirke
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 darab citrom
  • 2 szál rozmaring
  • olaj kevés
  • 60 dekagramm krumpli
  • 30 dekagramm gomba
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét tisztítsuk meg.

A puha vajba keverjük bele a reszelt fokhagymát, a sót és a borsot is.

A csirke bőrébe dörzsöljük bele a vajat, a belsejébe darabolva vagy egészben tegyük bele a citromot és a rozmaringot, majd tegyük 160 fokos előmelegített sütőbe sülni 60-90 percre. A sütési idő felénél a gomba és a krumpli is kerüljön a hús mellé, a zöldségeket kevés olajjal meg kell locsolni.

Ha szükséges, kevés víz is kerülhet a csibe alá, de alufóliával is le lehet fedni, amit a sütési idő felénél kell eltávolítani.

Tálalásnál finomra vágott petrezselyemmel vagy más zölddel érdemes megszórni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük