Mézeskalácsos latte otthon készítve: igazi karácsonyi forró ital
Krémes latte ünnepi köntösbe csomagolva: olyan, mintha forró mézeskalácsba kortyolnál.
Az ünnepi időszak közeledtével egyre több előre összeállított, süteményekhez használható fűszerkeverék jelenik meg a boltok polcain. Nagyon csalogatóak, illatozó desszerteket ígérnek, és bevallom, én is többször kipróbáltam már az egyes variációkat. Alapvetően kellemes összhatást eredményeznek, de a saját összeállítású, házi keverékemmel összehasonlítva mégis alulmaradtak.
Ráadásul a bolti keverékek tartalmaznak olyan fűszereket, amelyeket nem tudok elképzelni karácsonyi sütikben: ilyen például a csillagánizs. Ez természetesen személyes preferencia kérdése, de ha te is letisztultabb, ugyanakkor aromásabb ízvilágú fűszerezést választanál, akkor állítsd össze az alábbi keveréket. Én már évek óta ezzel sütöm a mézeskalácsot, és rengeteg dicséretet zsebeltem be vele.
És nem csak ehhez a süteményhez használhatod: forró csokit, kávés italokat, kevert sütiket, muffinokat, de akár reggeli zabkását is ízesíthetsz vele.
Mérjük egy tálkába az alapanyagokat, és alaposan keverjük össze őket.
Ha egész fűszereket használunk, akkor mozsár vagy fűszerdaráló segítségével őröljük őket porállagúvá, és azután keverjük össze.
Felhasználásig légmentesen zárható dobozban vagy üvegben tároljuk, hogy a keverék minél többet megőrizzen intenzív aromájából.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu