
Mézes baklava ropogós mandulával és mogyoróval – Egy tepsivel nem elég belőle

Az arab gasztronómia talán legismertebb és legkedveltebb édessége a baklava, amelyet egész egyszerűen csak imádni lehet.
Amikor Izraelben éltem, igazi megmentőnek számított a baklava, ez az elképesztően cukros-mézes sziruppal átitatott, roppanós magokkal töltött édesség, amelyből egy darab elég volt ahhoz, hogy teljesen eltelítődjek édességügyileg.
Én eddig a legjobban a pisztáciásat szerettem, talán ez az autentikus is, de most találtam egy receptet, amelyben kétféle mag a töltelék, mandula és mogyoró. Elképesztően jó köztük az összhang, főleg úgy, ha nem darálod meg teljesen őket, hanem rusztikusak maradnak. Először késsel vagdostam a magvakat, de aztán betettem a kávédarálóba, és éppenhogy felaprítottam.
Ez a recept Havas Dórától van, nem annyira fűszeres, de teljesen visszaadja azt az ízélményt, amelyre számítottam. A receptet hűen követtem, egyedül azon változtattam, hogy vaníliarúd helyett vaníliakivonatot használtam, egész egyszerűen azért, mert csak az volt itthon. Ha hasonló cukorsokkot szeretnél, ráadásul pisztáciásat, akkor készíts halvát.
Mogyorós-mandulás baklava

Hozzávalók 24 darabhoz
Sütemény:
- 150 gramm mogyoró
- 100 gramm mandula
- 200 gramm vaj
- 12 darab réteslap
- 3 evőkanál cukor
Szirup:
- 150 milliliter víz
- 200 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 rúd fahéj
- 1 evőkanál citromlé (frissen facsart)
- 125 milliliter méz
Elkészítés:
Egy lábasba öntsük bele a vizet, a citromlevet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliakivonatot és a fahéjrudakat. Közepes lángon forraljuk fel, majd főzzük 8-10 percig. Keverjük bele a mézet, újra forraljuk fel, majd vegyük le a gázról.
A magokat vagy vágjuk durvára, vagy daráljuk ízlés szerinti nagyságúra.
Vegyünk elő egy 20x26 centiméteres tepsit. Miután a sütit fel kell vágni a tepsiben még sütés előtt, érdemes egy olyat választani, amit nem sajnálunk.
Olvasszuk fel a vajat. A tepsit kenjük ki jó alaposan vajjal.
A réteslapokat tegyük nedves konyharuhára. Hajtsuk félbe az elsőt, és tegyük a tepsibe. Ha kilógnak, vágjuk le a széleit. Kenjük meg az olvasztott vajjal, majd tegyünk rá még 3 ilyen félbehajtott lapot úgy, hogy előtte mindig kenjük meg jó alaposan vajjal. Szórjuk meg a magokkal, majd egy evőkanál cukorral. A következő réteslapot is hajtsuk félbe, majd mindkét oldalát kenjük meg vajjal, majd fektessük a magokra, majd jöhet megint 3 réteslap félbehajtva, egyik oldalán vajjal megkenve. Szórjunk rá megint egy adag magot, majd 1 evőkanál cukrot. Utána megint egy félbehajtott réteslap jön mindkét oldalán megkenve, majd még 3 szintén félbehajtott lap az egyik oldalán megkenve. Ezután nyomkodjuk le óvatosan az egészet, majd kenjük meg vajjal a tetejét is, és hagyjuk egy kicsit pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vágjuk fel a sütit egyenlő téglalapokra, majd azokat félbe, hogy háromszögeket kapjunk.
Süssük a baklavát 45 percig. Hagyjuk pár percet hűlni, majd jó alaposan locsoljuk meg a sziruppal, hogy jusson a vájatokba és a szélekre is. Hagyjuk teljesen kihűlni, hogy összeálljon a sütemény.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!