Az arab kedvenc, a halva: szezámmagos-pisztáciás álom

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mielőtt elhagyom Izraelt, a tel-avivi reptér úgynevezett vámmentes boltjában mindig körülnézek, hogy az utolsó pillanatos ajándékokat még beszerezzem. Ezek, ismerve a barátok és a rokonság ízlését, általában édességeket jelentenek.

Az egyik ilyen közkedvelt finomság a halva, ez az édes, kicsit kemény, nugátos édesség, amelyeket különféle magokkal dúsítanak. Bár a halva eredete vitatott, valakik Indiát, mások Törökországot vagy Bizáncot tartják a származási helyének, az kétségtelen, hogy az egyik legismertebb desszert a világon. Egy utazás Izraelbe nem teljes anélkül, hogy ne kóstoljuk meg a halvát. 

Változatok

A halva jelentése édes. A balkáni országokban és a Közel-Keleten a halva egy mézzel vagy cukorral felfőzött szilárd tömb, amelybe különféle magvakat kevernek, de létezik vaníliás vagy kakaós változatban is. Törökországban vehetünk puhább, vattacukor-állagú verziót is. Az orosz konyhában napraforgómagból, Görögországban pedig búzadarából készítik. Én a közel-keleti változat mellett teszem le a voksomat, szeretem a kakaósat, de a kedvencem az a fajta, amiben pisztáciadarabkák bújnak meg.

Halva

halvarecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 csésze méz (vagy 280 gramm cukor)
  • 1 deciliter víz
  • 1 darab citrom (leve)
  • 340 gramm tahini
  • 100 gramm pisztácia
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük fel a cukrot vagy a mézet, a vizet és a citromlevet. Akkor lesz a szirup megfelelő hőmérsékletű, ha hideg vízbe cseppentve golyóvá dermed. Hagyjuk hűlni. A tahinit melegítsük fel, és folyamatos keverés mellett adjuk a cukorsziruphoz. Keverjük hozzá az apróra vágott pisztáciát is.

A keveréket olajozott vagy sütőpapírral bélelt formákba öntve hagyjuk kihűlni, utána jól fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább egy napra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük