![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Az arab kedvenc, a halva: szezámmagos-pisztáciás álom
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mielőtt elhagyom Izraelt, a tel-avivi reptér úgynevezett vámmentes boltjában mindig körülnézek, hogy az utolsó pillanatos ajándékokat még beszerezzem. Ezek, ismerve a barátok és a rokonság ízlését, általában édességeket jelentenek.
Az egyik ilyen közkedvelt finomság a halva, ez az édes, kicsit kemény, nugátos édesség, amelyeket különféle magokkal dúsítanak. Bár a halva eredete vitatott, valakik Indiát, mások Törökországot vagy Bizáncot tartják a származási helyének, az kétségtelen, hogy az egyik legismertebb desszert a világon. Egy utazás Izraelbe nem teljes anélkül, hogy ne kóstoljuk meg a halvát.
Változatok
A halva jelentése édes. A balkáni országokban és a Közel-Keleten a halva egy mézzel vagy cukorral felfőzött szilárd tömb, amelybe különféle magvakat kevernek, de létezik vaníliás vagy kakaós változatban is. Törökországban vehetünk puhább, vattacukor-állagú verziót is. Az orosz konyhában napraforgómagból, Görögországban pedig búzadarából készítik. Én a közel-keleti változat mellett teszem le a voksomat, szeretem a kakaósat, de a kedvencem az a fajta, amiben pisztáciadarabkák bújnak meg.
Halva
![halvarecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29100/291002/29100221_a3b7b161ca6dc57b557ef39d61732c46_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 csésze méz (vagy 280 gramm cukor)
- 1 deciliter víz
- 1 darab citrom (leve)
- 340 gramm tahini
- 100 gramm pisztácia
Elkészítés:
A keveréket olajozott vagy sütőpapírral bélelt formákba öntve hagyjuk kihűlni, utána jól fedjük le, és tegyük a hűtőbe legalább egy napra.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!