Villámgyors mogyoróvajas keksz: energiadús és egészséges ropogtatnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vaj és mogyoró? Édes és sós? A mogyoróvaj az angolszász étkezési kultúrában megszokott és elterjedt élelmiszer, a mogyoróvajas-lekváros kenyér minden gyerek uzsonnásdobozába belekerül. Itthon egyre inkább népszerű, de még mindig kevésbé, mint a mogyorókrém. Pedig érdemes kipróbálni, mert isteni finom keksz készülhet belőle.
Bár a mogyoróvaj kalóriatartalma magasabb, mint a mogyorókrémé, érdemes ezt enni, mert sokkal egészségesebb. Tápanyagokban gazdag és rengeteg jó, azaz telítetlen zsírt tartalmaz. Ezen kívül E-vitamin, magnézium, kálium és B6-vitamin is van benne. Ne idegenkedjünk tőle, vegyünk egy üveggel vagy készítsük el házilag, és próbáljuk ki.
Az amerikai édességeket is feldobja
Ha nem szendvicsre szeretnénk kenni, akkor kiváló sütemény-alapanyag. Ez a recept egy gyorsan elkészíthető mogyoróvajas kekszet tartalmaz, amely kívül ropog, belül krémesen elolvad a szájban. Egyébként a többi klasszikus amerikai édességbe, például a brownie-ba vagy a muffinba is kiválóan illik a mogyoróvaj, különlegesebb, izgalmasabb lesz tőle a sütemény.
Milyenek legyenek a hozzávalók?
Fontos, hogy a recepthez sótlan vajat használjunk, hogy a mogyoróvaj íze még jobban érvényesüljön. Arra kell figyelni, hogy hozzáadott cukortól mentes fajtát válasszunk vagy készítsünk. A sütemény másik alappillére a barna vagy a nádcukor, amelytől a keksz omlósabb, lágyabb lesz, és az íze is sokkal karakteresebbé válik.
A mogyoróvajas keksz is tovább variálható csokidarabkákkal vagy aszalt gyümölcsökkel. A másik nagy előnye, hogy a sütőből kivéve szinte azonnal ehető.
Mogyoróvajas keksz
Hozzávalók 4 adaghoz
- 200 gramm liszt (lehet fele sima és fele tönköly)
- 200 gramm mogyoróvaj
- 14 dekagramm barna cukor (lehet nádcukor is)
- 5 dekagramm cukor (lehet barna vagy nád)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab tojás
- 1 teáskanál sütőpor
- 0.25 teáskanál só
- 100 gramm vaj
- 150 milliliter tej
Elkészítés:
Tegyük a vajat és a mogyoróvajat egy nagy tálba. Egy kézi vagy elektromos mixerrel keverjük jól össze, aztán tegyük hozzá a cukrot, és azzal is dolgozzuk tovább. Tegyük hozzá a tojást, a vaníliás cukrot és a tejet, és keverjük simára. A száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sütőport és a sót is keverjük össze, és utána forgassuk össze a többi hozzávalóval.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vegyünk ki evőkanállal kis gombócokat a tésztából, és egymástól néhány centiméterre helyezzük el a sütőpapíron. Egy villával alakzatokat is rajzolhatunk bele. Ha a villa beleragad a tésztába, mártsuk bele egy kis cukorba, és úgy rajzoljunk vele.
Süssük körülbelül 10-12 percig, addig amíg a szélei aranybarnák nem lesznek. Utána rögtön vegyük ki a sütőből, hogy a belseje puha maradjon. Ha picit ropogósabb kekszeket szeretnénk, még süthetjük őket pár percig. Ha kibírjuk, hagyjuk őket kihűlni evés előtt.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors