Moszkauer, a szerény külsejű ízbomba
Kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A moszkauer igazi retró édesség, amióta az eszemet tudom, ott van a cukrászdák vitrinjei mögött. Szerényen húzódik meg, nem egy tolakodó süti: se nem habos, se nem színes, még csak nem is nagy darab, és a csoki is a talpát borítja be.
Az íze viszont maga a csoda. Diós, csokis, kandírozott narancshéjas ízbomba. Amit egyébként meglepően egyszerű elkészíteni, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak. Két dologra kell csak figyelni: a méretre, és az időre. A mérettel kapcsolatban az a jó tanácsunk, hogy egyszerre 9 halomnál többet ne rakj a sütőlapra, mert összefolynak, és sok kis korong helyett egy nagy, egybefüggő moszkauered lesz.
A moszkauer kényes a túlsülésre is. Láttátok a Matrix című filmet? Hát persze, hogy láttátok, mindenki látta. Megvan még az a jelenet, amikor Neo először jár az Orákulumnál, aki éppen sütit készít? Na, úgy kell a sütő mellett állni, és kukucskálni be az üvegajtón, majd a megfelelő másodpercben kirántani a sütőből a tepsit, nehogy túlsüljön.
A szilikon áldásai háziasszonyok számára
Ez után várni kell egy kicsit, míg kihűl és megköt a süti, akkor le lehet szedni a sütőpapírról. Mindenképpen használj szilikonos sütőpapírt, vagy szilikonos sütőalátétet, különben soha, de soha nem fog lejönni a tepsiről a sütid!
A végén elvileg be kell kenni a korongok egyik felét csokival, de ez opcionális, anélkül is megvagyunk.
Kandírozott narancshéj az Aldi és a Lidl állandó kínálatában is szerepel, de mostanában már nagyjából bárhol megvásárolható.
Moszkauer
Hozzávalók 1 adaghoz
- 20 dekagramm durvára darált dió
- 20 dekagramm kristálycukor
- 6 dekagramm vaj
- 10 dekagramm kandírozott narancshéj
- 170 mililiter tejszín
- 5 dekagramm A csokitalphoz étcsoki
- 1 dekagramm vaj
Elkészítés:
Ebből a masszából diónyi darabokat helyezünk egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Nem kell a formázással foglalkozni, úgyis tallérrá fognak terülni. 9-nél többet ne tegyünk egyszerre egy sütőlapra, mert összefolynak.
180 fokos sütőben, kb. 5-10 percig kell sütni, de figyelni kell, mert könnyen megég a szélük. Amikor késznek látjuk, kikapjuk a sütőből, és betesszük a következő adagot.
A sütőpapíron hagyjuk kissé megdermedni, csak utána emeljük le.
Ha szeretnénk a talpát csokiba mártani, akkor olvasszunk jó minőségű étcsokit gőz felett vagy mikróban egy kis vajjal, és a villára szúrt moszkauereket óvatosan mártsuk bele. Fejre fordítva szárítjuk.