Moszkauer, a szerény külsejű ízbomba
Kezdő háziasszonyok is könnyen elkészíthetik

1
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A moszkauer igazi retró édesség, amióta az eszemet tudom, ott van a cukrászdák vitrinjei mögött. Szerényen húzódik meg, nem egy tolakodó süti: se nem habos, se nem színes, még csak nem is nagy darab, és a csoki is a talpát borítja be.

Az íze viszont maga a csoda. Diós, csokis, kandírozott narancshéjas ízbomba. Amit egyébként meglepően egyszerű elkészíteni, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak. Két dologra kell csak figyelni: a méretre, és az időre. A mérettel kapcsolatban az a jó tanácsunk, hogy egyszerre 9 halomnál többet ne rakj a sütőlapra, mert összefolynak, és sok kis korong helyett egy nagy, egybefüggő moszkauered lesz.

A moszkauer kényes a túlsülésre is. Láttátok a Matrix című filmet? Hát persze, hogy láttátok, mindenki látta. Megvan még az a jelenet, amikor Neo először jár az Orákulumnál, aki éppen sütit készít? Na, úgy kell a sütő mellett állni, és kukucskálni be az üvegajtón, majd a megfelelő másodpercben kirántani a sütőből a tepsit, nehogy túlsüljön.

A szilikon áldásai háziasszonyok számára

Ez után várni kell egy kicsit, míg kihűl és megköt a süti, akkor le lehet szedni a sütőpapírról. Mindenképpen használj szilikonos sütőpapírt, vagy szilikonos sütőalátétet, különben soha, de soha nem fog lejönni a tepsiről a sütid!
A végén elvileg be kell kenni a korongok egyik felét csokival, de ez opcionális, anélkül is megvagyunk.

Kandírozott narancshéj az Aldi és a Lidl állandó kínálatában is szerepel, de mostanában már nagyjából bárhol megvásárolható.

Moszkauer

moszkauer

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 20 dekagramm durvára darált dió
  • 20 dekagramm kristálycukor
  • 6 dekagramm vaj
  • 10 dekagramm kandírozott narancshéj
  • 170 mililiter tejszín
  • 5 dekagramm A csokitalphoz étcsoki
  • 1 dekagramm vaj

Elkészítés:

A hozzávalókat egy nyeles kislábasban összeforraljuk egy kicsit.
Ebből a masszából diónyi darabokat helyezünk egy szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Nem kell a formázással foglalkozni, úgyis tallérrá fognak terülni. 9-nél többet ne tegyünk egyszerre egy sütőlapra, mert összefolynak.

180 fokos sütőben, kb. 5-10 percig kell sütni, de figyelni kell, mert könnyen megég a szélük. Amikor késznek látjuk, kikapjuk a sütőből, és betesszük a következő adagot.

A sütőpapíron hagyjuk kissé megdermedni, csak utána emeljük le.

Ha szeretnénk a talpát csokiba mártani, akkor olvasszunk jó minőségű étcsokit gőz felett vagy mikróban egy kis vajjal, és a villára szúrt moszkauereket óvatosan mártsuk bele. Fejre fordítva szárítjuk.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon