Narancsos, diós finomság roppanós csokoládétalppal - Moszkauer
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
A moszkauerről a vasárnapi családi ebédek és a vendégségek jutnak először eszembe. Gyerekkoromban, miközben délelőtt főtt az ebéd, apukám diszkréten eltűnt otthonról, de nem ám akárhova, a Daubnerbe. A helyszín azért volt lényeges, mert akkoriban itt volt a legfinomabb a moszkauer, ami a család egyik kedvence volt.
Nem túlzok, apu órákat állt sorban, majd egy tálca süteménnyel tért haza. Ebből az egyik kötelezően a moszkauer volt. Az ebéd gyorsan elfogyott, és jó sok helyet hagytunk a finomságoknak.
A moszkauer a családi ünnepek és vendégségek szinte kötelező tartozéka is, nagyon nehezemre esett, hogy ne egyem meg az egészet előre. Közben rájöttem, hogy ez a nemrég bizony harminc évvel ezelőtt volt. A moszkauer abban az időben tényleg nagy sláger volt, nem is volt olcsó, szóval nem lehetett akármennyit enni belőle. És különben is, a fele úgyis beleragadt a fogunkba.
Története
A moszkauernek bár németes hangzású a neve, a jelentése moszkvai, ennek ellenére nem orosz eredetű sütemény, hanem valószínűleg a 16. századi Franciaországból származik, és Medici Katalin hatására kapta a florentin - firenzei - jelzőt.
Magyarországra a 19. században kerülhetett osztrák vagy német közvetítéssel, ahová feltehetően I. Sándor orosz cár és I. Ferenc József szakácsa révén jutott el. Innen származhat a moszkvai név a köztudatba. Sokáig elfeledték, de egy pár éve újra berobbant a köztudatba ez a narancsos, diós, csokis finomság.
Moszkauer
Hozzávalók 7 adaghoz
- 140 milliliter tejszín
- 160 gramm cukor
- 120 gramm dió vagy mandula (durvára törve)
- 20 gramm kandírozott narancshéj
- 25 gramm liszt
- 150 gramm étcsokoládé (bevonáshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, majd tegyünk kiskanállal halmokat egymás mellé pár centiméter távolságban.
Addig süssük, amíg a szélük világosbarna nem lesz. Ez 6-8 perc. Nézzük folyamatosan, nehogy megégjenek.
Amíg még forrók, óvatosan szedegessük le őket a sütőpapírról.
Olvasszuk fel az étcsokoládét, és kenjük be vele a moszkauerek sütőpapírral érintkező alját.
Fotó: Getty Images