![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Narancsos, diós finomság roppanós csokoládétalppal - Moszkauer
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A moszkauerről a vasárnapi családi ebédek és a vendégségek jutnak először eszembe. Gyerekkoromban, miközben délelőtt főtt az ebéd, apukám diszkréten eltűnt otthonról, de nem ám akárhova, a Daubnerbe. A helyszín azért volt lényeges, mert akkoriban itt volt a legfinomabb a moszkauer, ami a család egyik kedvence volt.
Nem túlzok, apu órákat állt sorban, majd egy tálca süteménnyel tért haza. Ebből az egyik kötelezően a moszkauer volt. Az ebéd gyorsan elfogyott, és jó sok helyet hagytunk a finomságoknak.
A moszkauer a családi ünnepek és vendégségek szinte kötelező tartozéka is, nagyon nehezemre esett, hogy ne egyem meg az egészet előre. Közben rájöttem, hogy ez a nemrég bizony harminc évvel ezelőtt volt. A moszkauer abban az időben tényleg nagy sláger volt, nem is volt olcsó, szóval nem lehetett akármennyit enni belőle. És különben is, a fele úgyis beleragadt a fogunkba.
Története
A moszkauernek bár németes hangzású a neve, a jelentése moszkvai, ennek ellenére nem orosz eredetű sütemény, hanem valószínűleg a 16. századi Franciaországból származik, és Medici Katalin hatására kapta a florentin - firenzei - jelzőt.
Magyarországra a 19. században kerülhetett osztrák vagy német közvetítéssel, ahová feltehetően I. Sándor orosz cár és I. Ferenc József szakácsa révén jutott el. Innen származhat a moszkvai név a köztudatba. Sokáig elfeledték, de egy pár éve újra berobbant a köztudatba ez a narancsos, diós, csokis finomság.
Moszkauer
![moszkauer recept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291013/29101397_5b9bb9b52efe7cff917aa1e523f64bd4_wm.jpg)
Hozzávalók 7 adaghoz
- 140 milliliter tejszín
- 160 gramm cukor
- 120 gramm dió vagy mandula (durvára törve)
- 20 gramm kandírozott narancshéj
- 25 gramm liszt
- 150 gramm étcsokoládé (bevonáshoz)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, majd tegyünk kiskanállal halmokat egymás mellé pár centiméter távolságban.
Addig süssük, amíg a szélük világosbarna nem lesz. Ez 6-8 perc. Nézzük folyamatosan, nehogy megégjenek.
Amíg még forrók, óvatosan szedegessük le őket a sütőpapírról.
Olvasszuk fel az étcsokoládét, és kenjük be vele a moszkauerek sütőpapírral érintkező alját.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!