Narancsos, diós finomság roppanós csokoládétalppal - Moszkauer

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A moszkauerről a vasárnapi családi ebédek és a vendégségek jutnak először eszembe. Gyerekkoromban, miközben délelőtt főtt az ebéd, apukám diszkréten eltűnt otthonról, de nem ám akárhova, a Daubnerbe. A helyszín azért volt lényeges, mert akkoriban itt volt a legfinomabb a moszkauer, ami a család egyik kedvence volt.

Nem túlzok, apu órákat állt sorban, majd egy tálca süteménnyel tért haza. Ebből az egyik kötelezően a moszkauer volt. Az ebéd gyorsan elfogyott, és jó sok helyet hagytunk a finomságoknak. 

A moszkauer a családi ünnepek és vendégségek szinte kötelező tartozéka is, nagyon nehezemre esett, hogy ne egyem meg az egészet előre. Közben rájöttem, hogy ez a nemrég bizony harminc évvel ezelőtt volt. A moszkauer abban az időben tényleg nagy sláger volt,  nem is volt olcsó, szóval nem lehetett akármennyit enni belőle. És különben is, a fele úgyis beleragadt a fogunkba. 

Története

A moszkauernek bár németes hangzású a neve, a jelentése moszkvai, ennek ellenére nem orosz eredetű sütemény, hanem valószínűleg a 16. századi Franciaországból származik, és Medici Katalin hatására kapta a florentin - firenzei - jelzőt.

Magyarországra a 19. században kerülhetett osztrák vagy német közvetítéssel, ahová feltehetően  I. Sándor orosz cár és I. Ferenc József szakácsa révén jutott el. Innen származhat a moszkvai név a köztudatba. Sokáig elfeledték, de egy pár éve újra berobbant a köztudatba ez a narancsos, diós, csokis finomság. 

Moszkauer

moszkauer recept

Hozzávalók 7 adaghoz

  • 140 milliliter tejszín
  • 160 gramm cukor
  • 120 gramm dió vagy mandula (durvára törve)
  • 20 gramm kandírozott narancshéj
  • 25 gramm liszt
  • 150 gramm étcsokoládé (bevonáshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A tejszínt egy edényben forraljuk fel, adjuk hozzá a diót, a cukrot és a kandírozott narancshéjat. Forraljuk fel újra, keverjük bele a lisztet, majd hagyjuk kihűlni.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Sütőpapírral béleljünk ki egy tepsit, majd tegyünk kiskanállal halmokat egymás mellé pár centiméter távolságban.

Addig süssük, amíg a szélük világosbarna nem lesz. Ez 6-8 perc. Nézzük folyamatosan, nehogy megégjenek.

Amíg még forrók, óvatosan szedegessük le őket a sütőpapírról.

Olvasszuk fel az étcsokoládét, és kenjük be vele a moszkauerek sütőpapírral érintkező alját.

 Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük