Így készül India foszlós és lágy kenyere, a naan: serpenyőben sül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
A közelünkben van egy indiai étterem. Imádom a konyhájukat, de egyszerűen képtelen vagyok beülni magába az étterembe, mert utána nemcsak a ruháimat kéne többször kimosnom, hanem magamat is, mert annyira erős illata van az amúgy csodálatos fűszereknek.
Főiskolás koromban voltak indiai lakótársaim. Azt hiszem, ott szerettem bele ezekbe a fűszeres, erős, csípős ízekbe. A curry illata beleivódott az orromba.
Indiában a curry nem az általunk is ismert erős fűszert jelenti, hanem egy helyi ételt, amely húsokból, halakból, tojásból, zöldségekből is készülhet. Én nagyon szeretem a fűszeres, csípős ételeket, de annyit megtanultam, hogy ezeket a fogásokat ne a legcsípősebb módon kérjem, mert azt már az én gyomrom sem tudja megemészteni.
Mi is az a naan?
Az étteremre visszatérve: a rendelés a megoldás, úgy biztosan nem leszek kellemetlenül ételszagú. Általában valamilyen csirkehúsos ételt kérek, amihez remekül passzol az indiai kenyér, a naan. Néha csak azért rendelek valamit, hogy ehessek hozzá ebből a kenyérből, ugyanis teljesen más íze van, mint a hagyományosnak, foszlós, omlós, mégis karakteres, csodásan illik a fűszeres ételekhez. Ha ügyesen hajtogatjuk, a szaftot is remekül ki lehet vele kanalazni.
Sütőben nem, serpenyőben sül
Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, elkészíthetjük otthon is. Bár az eredetit tandoori kemencében sütik, ez a módszer sajnos otthoni körülmények közt nem megoldható. Sütőben ne süssük, mert száraz lesz, és a naan lényege bizony a foszlósság, ruganyosság. Készítsünk elő egy serpenyőt és egy fedőt, ebben fog készülni a kenyerünk. Amire szükségünk lesz még, az a tisztított vaj, amelyet szintén készíthetünk házilag. Ennek hiányában a sima étolaj is megteszi.
Naan kenyér
Hozzávalók 4 adaghoz
- 250 gramm liszt
- 7 gramm élesztő (friss)
- 1 csésze víz (langyos)
- 2.5 evőkanál joghurt (lecsepegtetve)
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál étolaj vagy tisztított vaj (ghee)
Elkészítés:
A liszt felét öntsük egy tálba, keverjük el a vízzel és az élesztővel, majd tegyük félre.
Keverjük hozzá a maradék lisztet, a sütőport, a sót és a lecsepegtetett joghurtot. Keverjük simára, majd annyi zsiradékot adjunk hozzá, hogy a lágy tészta elváljon az edénytől. Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta. Ezt is tegyük félre.
Tegyünk bele még egy kanál zsiradékot, és egy jól beolajozott deszkán dagasszuk meg a ragadós masszát. Pihentessük ismét.
Készítsünk elő egy serpenyőt és egy fedőt.
Egy jól meglisztezett deszkán gyúrjuk át a tésztánkat, majd osszuk négyfelé, és szórjuk meg liszttel. A tésztát nyújtsuk pár milliméter vastagságúra.
A serpenyőt jól olajozzuk meg és forrósítsuk fel, a tésztát tegyük bele. A tetejét kenjük meg olajjal, süssük pár percig lefedve, majd fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük lefedve ugyanennyi ideig. A lecsapódó pára miatt nem fog kiszáradni a kenyerünk.
Fotó: Getty Images