Foszlós, puha narancsos csiga – Vörösáfonya és vaníliamáz teszi felejthetetlenné
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Kiadós téli reggeli vagy uzsonna lehet ez a sütemény, amelybe vörösáfonyát gyúrhatsz, a tetejét pedig cukormázzal díszítheted.
Már a szemet is vonzza ez az édesség, ahogy darázsfészek alakban kapaszkodnak egymásba a csigák. Kelt tésztával dolgozni mindig öröm, az illata is elcsábít. Télen valahogy minden, ami narancsos, fahéjas aromájú, már az ünnepekre emlékeztet, de a téli estéket is hangulatossá, meleggé teszik ezek a sütemények.
A hagyományos kakaós csigát is megsütheted darázsfészek alakúra, itt találsz hozzá receptet. Ha pedig az ősz és a tél ízeire vágysz, a sütőtökös variációt próbáld ki, amelyből szintén nem hiányozhat a melengető fahéj íze.
Narancsos csiga áfonyával
Hozzávalók 15 adaghoz
Tészta
- 250 milliliter tej (langyos)
- 1 teáskanál cukor
- 25 gramm élesztő
- 2 darab tojás
- 80 gramm vaj (olvasztott)
- 340 gramm liszt
- 200 gramm liszt (teljes kiőrlésű)
- 100 gramm cukor
- 1 teáskanál só
Töltelék
- 220 gramm vörösáfonya
- 150 gramm barna cukor vagy nádcukor
- 3 evőkanál narancslé
- 1 evőkanál keményítő
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet szegfűszeg
- 1 csipet szerecsendió
- 0.5 kávéskanál só
Vaníliamáz
- 200 gramm porcukor
- 3 evőkanál tejszín
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az egy 1 teáskanál cukrot és a tejet keverjük össze egy tálban, morzsoljuk bele az élesztőt, majd futtassuk fel.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást és a vajat.
Vegyünk elő még egy tálat, szórjunk bele 240 gramm sima lisztet, a teljes kiőrlésű lisztet, a cukrot és a sót, majd keverjük össze. A felfutott élesztős tejet öntsük a lisztes keverékhez és alaposan dolgozzuk össze. Öntsük bele a tojásos keveréket is, addig keverjük, amíg lágy masszát nem kapunk.
Egy deszkát vékonyan hintsünk meg liszttel, borítsuk rá a tésztát. A maradék liszttel kezdjük el dagasztani addig, amíg a tészta már nem lesz ragacsos, nagyjából 10 percig dagasszuk, ha kell, adjunk hozzá még lisztet. Egy tálat vékonyan olajozzunk ki, tegyük bele a tésztát, takarjuk le és kelesszük a duplájára nagyjából 1-2 óra alatt.
Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. A vörösáfonyát vágjuk apró darabokra, keverjük össze a barna cukorral, a narancslével, a keményítővel, a vaníliával, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a szerecsendióval és a sóval. Tegyük egy lábasba, a tűzhelyen addig melegítsük, amíg sűrű masszát kapunk. Vegyük le a tűzhelyről és hagyjuk kihűlni.
Egy 22x33 centiméteres tepsit és egy 15 centiméter átmérőjű tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre. Nyújtsuk nagyjából 53 centiméter hosszú és 35 centiméter széles téglalappá. Kenjük rá a tölteléket úgy, hogy a szélein hagyjuk 5 centiméter üres helyet. A hosszabbik felénél kezdjük el feltekerni. A végeit nyomkodjuk össze, tegyük egy vágódeszkára a tekercset. Egy éles késsel szeleteljük fel nagyjából 3 centiméter széles szeletekre. 15 darabot kell kapnunk így. Fektessünk belőle 12 darabot a téglalap alakú tepsibe, hármat a kör alakúba. Nem baj, ha közel vannak egymáshoz, így lesz belőlük fészek.
Takarjuk le a tepsiket, hagyjuk kelni a csigákat még 45 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük a csigákat addig, amíg a tetejük aranybarna színt nem kap, nagyjából 23-27 percig. Hagyjuk kihűlni.
A mázhoz keverjük össze a porcukrot, a tejszínt, a vaníliakivonatot és a sót. Ha túl híg, adjunk hozzá porcukrot, ha túl sűrű, akkor pedig tejszínt. Ha kihűltek a csigák, kenjük meg őket a mázzal.
Fotó: Getty Images