Abbahagyhatatlan hókifli naranccsal a tésztájában: puha és omlós
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Készíts elő egy gyönyörű kekszesdobozt, abba tedd a frissen sült, illatos hókifliket, míg nem kínálod őket.
A téli ünnepek elmaradhatatlan aprósüteménye a hókifli, avagy vaníliás kifli, amelyből tényleg nem lehet eleget sütni. Az elkészítése is egyszerű, csak a tésztát kell kicsit pihentetni, mielőtt megformázod, de utána a sütés nagyon gyorsan megvan. A családban ennek a receptnek az alapján készül a hókifli. Ha nem fogy el azonnal, akkor fém sütisdobozban érdemes tartanod. Ha szereted a kekszeket, akkor ezeket a csokiba mártott kókuszos holdakat is süsd meg, szintén jól fognak esni.
A hókiflit egy kis narancshéjjal és narancslével még téliesebbé varázsolhatod, a vidám színű déligyümölcs az amúgy is porhanyós tésztának nagyon finom pluszízt és állagot ad. Attól függően, hogy mennyire szeretnéd érezni a tésztában a narancs héját, nagyobb vagy kisebb lyukú reszelőn reszeld le. Fontos, hogy a narancs kezeletlen legyen.
Narancsos hókifli
Hozzávalók 40 darabhoz
- 350 gramm liszt
- 80 gramm porcukor
- 120 gramm darált mandula vagy dió
- 1 csipet só
- 250 gramm vaj (hideg)
- 1 darab bionarancs héja
- 1 darab vaníliarúd
- díszítéshez porcukor
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze a darált mandulával vagy dióval, a porcukorral és a sóval. Adjuk hozzá a felkockázott vajat, a narancs héját és a vaníliarúd kikapart magját, morzsoljuk össze az ujjunkkal, és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ha nem áll össze, akkor egy kis narancslevet is adhatunk hozzá, a kisült kiflik is finomabbak lesznek így.
Tegyük egy folpackba, és tegyük 1 órára a hűtőbe pihenni.
Vegyünk ki kis darabokat a tésztából, sodorjunk belőlük ceruzavastagságú rudakat, és készítsünk belőlük hold- vagy patkóformát, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Süssük 12-14 percig a kifliket. A tetejük ilyenkor még kicsit puha, de az nem baj.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors