Porcukorral vastagon megszórt vaníliás kifli - Egy tepsivel sosem elég

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Anyukám nem nagyon süt. Ő azt állítja, hogy nem tud, de szerintem csak nem szeret. Bármit megfőz, de sütni ne kelljen. Egyik nap, amikor találkoztunk, büszkén mutatott egy doboz süteményt "én sütöttem" felkiáltással. Kinyitottam, és porcukorral vastagon megszórt vaníliás kiflik sorakoztak benne.

A vaníliás kiflivel egy baj van. Nem lehet belőle keveset enni, így minimum két tepsivel kell sütni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt, hanem kitartson legalább két napig. Ha sikerül elegendő mennyiséget készíteni, akkor fém- vagy papírdobozban sokáig eláll.

A kis kiflik gyártásába a gyerekeket is be lehet vonni, imádják gyúrni, formázni a tésztát. Csak arra kell vigyázni, hogy már akkor meg akarják kóstolni a végeredményt, amikor tűzforrón kiveszem a sütőből.

Mi általában a téli ünnepekre szoktunk nagyobb adagot sütni, de annyira hamar vált kedvenccé, hogy már fáradt péntek délutánokon is elkészítjük - évszaktól függetlenül. A lényeg, hogy vastagon meg legyen szórva vaníliás porcukorral. 

A vaníliás kifli története röviden

A német-osztrák-cseh karácsonyi aprósütemény már több mint száz éve ismert. Receptje már egy, 1911-ben Bécsben és Grazban megjelent, szakácskönyvben is szerepelt. Mint a legtöbb süteménynek, azóta  számtalan receptváltozata született. Ez itt a mi verziónk. 

Vaníliás kifli

vaníliás kifli

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dekagramm liszt
  • 20 dekagramm vaj
  • 8 dekagramm cukor
  • 12 dekagramm darált fehér mandula vagy mandulaliszt
  • 1 csipet
  • ízlés szerint vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A liszthez hozzámorzsoljuk a hideg, kockára vágott vajat, majd beletesszük és hozzágyúrjuk a többi hozzávalót is. Addig nyomkodjuk, amíg a tészta már nem ragad a kezünkhöz. Folpackba tesszük, és két órán át a hűtőben pihentetjük.

Apró gombócokat, majd abból kiflit formázunk belőle. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük őket, és 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Nagyon kell vigyázni, mert könnyen megégnek. Még langyosan vaníliás porcukorba hempergetjük.

 Fotó: Szász Eszter/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük